Nagyvilág

Elnöki kompromisszumjavaslat Ukrajnában

Tizenöt pontos javaslatot dolgozott ki Viktor Juscsenko ukrán elnök, hogy kompromisszumra jusson Viktor Janukovics kormányfővel – közölték szerdán az ukrán tömegtájékoztatási eszközök.

Juscsenko közölte, hogy kezdeményezését eljuttatta a miniszterelnökhöz, akivel megállapodott arról, hogy addig nem hozzák nyilvánosságra, amíg nem vitatták meg. Janukovics a dokumentumot most a szűkebb környezetével tekinti át. Juscsenko elmondta, hogy a javaslat három részből áll. Az első azokkal a folyamatokkal foglalkozik, amelyek a jelenlegi helyzethez, a parlamentáris válság kialakulásához vezettek. A fejezet jogi módosításokat is tartalmaz, többek között a törvényhozást feloszlató elnöki rendelettel kapcsolatban.

A második részben szerepelnek azok a kompromisszumok, amelyekkel helyre lehet állítani a hatalom egyensúlyát, megteremteni annak ellensúlyát, valamint amelyekkel el lehet kerülni a hatalmi ágak között kialakult válság megismétlődését. A harmadik részben Juscsenko kezdeményezte, hogy újítsák fel a konzultációt a vezető parlamenti erők között, hogy bevonják őket a rendezési terv folyamatába.

Az államfő a dokumentumban egyebek között úgy vélekedett, hogy módosítható a rendkívüli parlamenti választások – általa már május 27-re kitűzött – időpontja. Az elnöki sajtószolgálat nem ismertette annak a beszédnek a tartalmát, amelyet Juscsenko a nyugati újságírókkal folytatott.


Felfüggesztené a rendeletet?


Viktor Janukovics ukrán miniszterelnök szerdán azt közölte, hogy az elnökkel kötendő megállapodás egyik lehetséges pontja a parlament feloszlatásáról kiadott rendelet végrehajtásának felfüggesztése lenne.


Janukovics erről a kormány ülésén beszélt, ahol beszámolt a Viktor Juscsenko államfővel tartott keddi megbeszéléséről. “Az egyik pont a rendelet felfüggesztése volt” – mondta el a kormányfő a kabinet tagjainak. Egyúttal azt javasolta, hogy a kormány határozatban adjon nyomatékot e kérésének.


Beláthatatlan következmények


“Ha az elnök felfüggeszti a rendelet végrehajtását, az lesz az első lépés, amely lehetőséget ad a társadalom megnyugtatására. Ha ezt nem teszi meg, minden – egyelőre beláthatatlan – következmény az ő lelkiismeretén fog száradni” – mondta a miniszterelnök, aki szerint a belpolitikai helyzet csak tovább romlott azzal, hogy az alkotmánybíróság öt tagja kedden bejelentette: a rájuk nehezedő súlyos politikai nyomás miatt nem tud részt venni a parlament feloszlatásának alkotmányos normakontrollját kérő beadvány elbírálásában.


Viktor Janukovics ugyanakkor azt mondta, kivárják az alkotmánybíróság döntését, bármi is legyen az, és csakis jogi síkon kívánnak továbblépni. Egyúttal híveit is jogkövető, demokratikus fellépésre szólította a miniszterelnök.Az ukrán tömegtájékoztatási eszközök előzőleg – Viktor Juscsenko államfő nyugati újságíróknak adott interjúrára hivatkozva – arról számoltak be: az elnök 15 pontos javaslatot dolgozott ki, hogy kompromisszumra jusson Janukovics kormányfővel, akivel megállapodott arról is, hogy elképzeléseiket addig nem hozzák nyilvánosságra, amíg nem vitatták meg.


Ismét tüntetnek


Többezres tüntetés kezdődött szerdán Kijevben a parlament feloszlatása ellen, illetve annak támogatására, egy nappal azután, hogy az ukrán alkotmánybíróság egy héttel elhalasztotta a törvényhozást feloszlató elnöki rendelet alkotmányossági kontrollját.


A Függetlenség terén az oroszbarát miniszterelnököt, Viktor Janukovicsot támogató Régiók Pártjának hívei, valamint szocialista és kommunista tüntetők gyűltek össze már kora reggel mintegy háromezren, kék-fehér, illetve rózsaszínű és vörös zászlók alatt, hogy tiltakozzanak Viktor Juscsenko elnöknek a parlamentet feloszlató rendelete ellen, amelyet alkotmány- és népellenes döntésnek tartanak.


A Nyugat-barátnak tekintett Juscsenko államfő néhány ezer híve ugyanakkor az ukrán főváros Európa terén kezdett gyülekezni, hogy a nap második felében narancsszínű lobogói alatt az alkotmánybíróság elé vonuljon, az elnöki rendelet illetve a politikai nyomásgyakorlásra panaszkodó alkotmánybírák támogatására.Az ukrán belügyminisztérium közben arról számolt be, hogy a két szembenálló fél kijevi megmozdulására számításaik szerint összesen mintegy hétszázezren mennek majd el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik