Nagyvilág

Szíria együttműködne az ENSZ-szel

A szíriai vezetés a sajtón keresztül jelezte, hogy együttműködne a szervezettel a Hariri-gyilkosság kivizsgálásában. A szír lapok szerint Oroszország nem engedné, hogy ENSZ-szankciókat hozzanak az ország ellen.

Itt az ideje a párbeszédnek, amelynek meg kell előznie az erő alkalmazását – írta az asz-Szaura, amely szerint vannak olyan pontok, amelyekben meg lehet egyezni Washingtonnal. Buszaina Saában szíriai kivándorlásügyi miniszter szintén azt hangsúlyozta, hogy “a vitákat párbeszéd útján kell megoldani”.

Rafik Hariri és még húsz ember februárban egy bombatámadás következtében vesztette életét Bejrútban. A merénylet nyomán akkor hatalmas Szíria-ellenes tüntetések törtek ki Libanonban, mivel az ellenzék Damaszkuszt és a Szíria-barát bejrúti kormányt vádolta a Hariri elleni összeesküvéssel. A tüntetések a kormány bukásához, új választások kiírásához, valamint a szíriai csapatok Libanonból való, 29 évi megszállás utáni kivonásához vezettek. Damaszkusz április 26-án fejezte be katonai egységeinek evakuálását az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1559. számú határozatának megfelelően. Szíria azonban továbbra sem tart fenn diplomáciai kapcsolatokat Libanonnal.

A gyilkossággal kapcsolatban az ENSZ vizsgálatot indított. A jelentés arra a megállapításra jutott, hogy a szíriai és libanoni hatóságoknak közük volt a korábbi libanoni miniszterelnök meggyilkolásához. Ezt követően szankciókkal fenyegette meg Szíriát az USA, Franciaország és Nagy-Britannia által készített határozattervezet, amennyiben az ország nem működik együtt kellően a libanoni kormányfő februári megölése ügyében indított vizsgálatban. A büntetőintézkedéseket ugyanakkor ellenezheti több, Szíriával szövetséges BT-tag, mint például Algéria, Oroszország és Kína, melyek közül az utóbbi kettő vétójoggal rendelkezik a Biztonsági Tanácsban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik