Nagyvilág

Légügyi megállapodás az EU és az USA között

Az Európai Unió és az Egyesült Államok képviselői megállapodtak a transzatlanti légügyi egyezmény alapfeltételeiben, ami azt jelenti, hogy az amerikai, illetve az uniós légitársaságok járatai korlátozás nélkül repülhetnek a légikikötők között.

Az úgynevezett nyitott égbolt egyezményről már több mint két éve tárgyaltak az illetékes közlekedési miniszterek. A megállapodásnak elsősorban az utasok élvezhetik majd az előnyeit, mert a liberalizált piacon a légitársaságok a jövőben teljesen szabadon választhatják meg az útvonalat, az árakat, és ettől várhatóan csökkennek a jegyárak.

A megállapodás 2006 októberében akkor léphet életbe, ha az EU mind a 25 tagországa jóváhagyja, és az USA módosítja azt a törvényt, amely korlátozza a külföldiek tulajdonszerzését amerikai légicégekben.

Jelenleg az Európai Unió és az Egyesült Államok között a légi forgalmat kétoldalú megállapodások bonyolult és meglehetősen korlátozó rendszere szabályozza fél évtizede: az európai légitársaságok bármelyik amerikai légikikötőbe repülhetnek, de csak a saját országuk valamelyik repülőteréről. Ugyanez érvényes az Egyesült Államokból induló járatokra is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik