Nagyvilág

Lengyelországban is kétséges a 2010-es euróbevezetés

A vasárnapi lengyelországi választásokon győztes konzervatív párt, a Jog és Igazságosság (PiS) államfőjelöltje kétli, hogy be tudnák vezetni az eurót 2010-ben, mint ahogy azt liberális koalíciós partnerei tervezik.

A PAP lengyel hírügynökség jelentése szerint Lech Kaczynski ráadásul népszavazást tartana arról, hogy hazája egyáltalán átvegye-e a közös európai valutát saját pénze helyett. Az államfőjelölt szerdai nyilatkozata szerint “kevéssé valószínű eshetőségnek nevezte az euró 2010-es bevezetését. Úgy vélte, hogy “nincs idő ezzel foglalkozni, még ha a Polgári Platform (PO) emlegeti is a 2010-es dátumot” – mondta.

Lech Kaczynski kijelentette, hogy hosszabb távon népszavazást kíván szervezni arról, hogy Lengyelország egyáltalán bevezesse-e az eurót. “Az autonómia és a nemzeti valuta a függetlenség két kulcseleme. Nem hiszem, hogy bármelyikről is lemondhatnánk referendum nélkül” – mondta.

Marek Belka távozó lengyel kormányfő kedden azt mondta, hogy a költségvetés hiánya 3 százalékra csökken 2008-ban, ami lehetővé tenné Lengyelország számára a valutauniós tagság fő feltételének teljesítését. Belka ugyanakkor nem nevezett meg semmilyen dátumot az Európai Unió legnagyobb új tagországának euróövezeti csatlakozására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik