Pénzügy

Drága érdekvédők a MÁV-nál

Milliárdokat fizetnek a hivatásos érdekvédelemért. A szakszervezetek 2002-ben 300 millió forintot kaptak munkaidő-kedvezményként, az összeg tavalyra 900 millióra emelkedett - írja a Magyar Nemzet.

Többszörösére emelkedett a szakszervezeti juttatásokra szánt összeg a MÁV-nál 2002 óta, ezért azt a kilenc évvel ezelőtti szintre kellene visszaállítani – javasolta a vasúttársaság jelenlegi gazdasági helyzetéhez vezető döntéseket vizsgáló parlamenti bizottság.

A 2002-es kormányváltás után titkos megállapodást kötött a MÁV akkori vezetése a reprezentatív vasutas-szakszervezetekkel. Ennek értelmében a társaság az érdekképviseletek 66 tisztségviselőjét vette át a humánpolitikai vezérigazgató-helyettes szervezeti egységébe. Az első számú szakszervezeti vezetők már ekkor havi 700 ezer forintot kaptak. Bár a megállapodás eredetileg csak négy évre szólt, az összeg 2010-re végül már másfél millió forintra emelkedett az első számú érdekvédők esetében, de a többiek sem kaptak 650 ezer forintnál kevesebbet. Az átlagos fizetés 750-850 ezer forint közé esett tavaly. A hivatásos érdekvédelemre tehát éves szinten, összességében másfél-kétmilliárd forintot fizetett a vasúttársaság.

Az illetékes parlamenti bizottság szerint felezni kellene a MÁV szakszervezetekre fordított költségeit, a társaságnál viszont csak a munkaidő-kedvezmény 21, a szakszervezeti vezetők alapbérének pedig 17 százalékos csökkentése történt meg – írja a Magyar Nemzet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik