Pénzügy

Szakmunkások versengtek Hollandiában

Az EuroSkills versenyen húsz különböző országból összesen ötszáz fiatal mérte össze a tudását. Több mint ötven szakmában kellett bizonyítaniuk: a virágkötészettől az informatikán át a klasszikus mesterségekig. Magyarországot tizenöt fiatal képviselte.

Vissza kell adni a szakmai tudás presztízsét, s ennek minél előbb meg kell jelennie a pályaválasztásban is – mondta Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára az európai ifjú szakmunkások versenyén Rotterdamban.

A szeptember 18. és 20. közötti EuroSkills versenyen Magyarország hat hiányszakmában – takarító, mechatronikus, klíma-, autószerelő, asztalos és villanyszerelő – tizenöt versenyzőt indított. A tanulók, illetve a szakképzésben szereplők a gyakorlatban figyelhették meg, milyen szakmai elvárások érvényesülnek az Európai Unióban, így korszerű szakmai, szakképzési tapasztalatokat is szerezhettek – olvasható a tárca honlapján.

Az államtitkár szerint a szakmunkás képzésnek négy szempontot: a tudást, a tehetséget, a technikát és a toleranciát kell középpontba állítania. A tárca a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve azt tervezi, hogy a jövőben a hazai versenyek szervezésében és lebonyolításában is hasznosítja a tapasztalatokat. „Ezentúl az országos szakmai tanulmányi versenyek győztesei automatikusan indulhatnak a nemzetközi versenyeken” – tette hozzá Simon Gábor.

A versenyt szervező European Skills Promotion Organisation (ESPO) nevű szervezet az Európai Bizottság támogatásával alakult meg, és egy évvel ezelőtt éppen Budapesten tartotta első ülését. Az ESPO a jövőben kétévente szervezi majd meg a versenyt, a Worldskills International világverseny mintájára, amely már több évtizedes hagyománnyal rendelkezik, a tavalyi, Japánban rendezett negyvenediken hazánk először képviseltette magát négy fiatal versenyzővel, akik eredményesen szerepeltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik