Üzleti tippek

Tömegesen dőlnek be a cégek

A reálgazdaságban még korántsem múlt el a válság, a cégek tömeges bedőlése egy jó darabig folytatódni fog, az első kilenc hónapban, bár csökkenő ütemben, de tovább nőtt, 24 ezer fölé emelkedett a fizetésképtelen cégek száma - írja az exporthitel-biztosítással és cégminősítéssel foglalkozó Coface Hungary csütörtöki közleményében.

A háromnegyedévi fizetésképtelenségi eljárások száma 18 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, 2009 azonos időszakában azonban az éves növekedés még 36 százalék volt.

Noha a vállalkozások számához képest az évi mintegy húsz-harmincezer cégbedőlés elenyészőnek tűnik, a közép- és kelet-európai régiót tekintve még mindig a “vezető pozícióban” található Magyarország. A csődök jó részét meg lehetne előzni a Coface szerint, ha időben észrevennék a vállalatok azokat a jeleket, amelyek egy potenciális partnercég nehézségeire utalnak – hangsúlyozza Kárpáti Gábor a Coface Hungary ügyvezetője a közleményben.

A Coface szerint nem váltak valóra azok a várakozások, hogy a fizetésképtelenségi eljárások számának az elmúlt években tapasztalt radikális növekedése után – már csak a magas bázis miatt is – az idén már megáll ez a folyamat. Hiába szűnik meg azonban több ezer cég, ezzel párhuzamosan továbbra is nagyon magas az új cégek bejegyzésének a száma, s habár csökkent az ütem, úgy tűnik, hogy a megszűntek jó része újra megjelenik a piacon, főként a kritikus ágazatokban – mutat rá Bagyura András a Coface Hungary kereskedelmi vezetője.

Az is látszik, hogy nagyon sok cég hónapról hónapra él csupán, s próbál, több-kevesebb sikerrel fennmaradni. A labilis pénzügyi helyzet miatt nem egyszerű reális képet alkotni a partnerek aktuális működéséről, hiszen a rendelkezésre álló pénzügyi adatok, az éves mérlegek a legtöbb esetben messze nem tükrözik az adott pillanat valós képét. A válság nyomán azonban megindult a változás, egyre több szállító cég dolgozik együtt külső céginformációt szolgáltató partnerekkel, vagy hitelbiztosítóval, amelyek reálisan ítélik meg a vevőik helyzetét.

Számuk azonban még mindig nagyon alacsony: ma Magyarországon legfeljebb a cégek 3-4 százaléka él ezzel a lehetőséggel. Miközben a nagyvállalatoknak, mintegy harmada minősíti valamilyen módszerrel és módon a partnereit, a vállalakozások több mint 90 százalékát adó mikro-vállalkozásoknak csak néhány ezreléke.

A partnerek szűrése több szinten is történhet. A minősítők által készített országos, régiós, megyei és cégszintű besorolás elegyéből elég nagy biztonsággal be lehet lőni, hogy milyen csődkockázata van a partnernek – mutatnak rá a Coface szakértői. Az országon belül is nagyok az eltérések, például a keleti megyék, illetve a nyugati régiók, Pest megye, vagy éppen Budapest között; s ugyanígy az ágazatok között is, elég, ha az építőipar, a kereskedelem vagy éppen a logisztika, vendéglátás szektorainak a csődkockázatát nézzük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik