Üzleti tippek

Csigaház – lakókocsi-bérlés és másodkézből vásárlás

Gyakran utazóknak használt lakókocsi-vásárlása, egyszeri nyaralásra a bérlés jelenthet költségkímélő megoldást.

Az utóbbi években a használtautó-importhoz hasonlóan a használtlakókocsi-import is fellendült. A Magyarországon eladott újlakókocsi-mennyiségnek több mint a kétszeresét értékesítik a használttal kereskedők. Mivel a lakókocsik kereslete idényszerű, rendszerint a tél végén és tavasszal áramlik be jelentős mennyiség az országba, a leggazdagabb kínálatot március-áprilisban találhatja a vásárló. Nyár elejére rendszerint már csak a maradék ácsorog a telepeken.

Csigaház – lakókocsi-bérlés és másodkézből vásárlás 1A használt lakókocsik elsősorban Hollandiából és Németországból érkeznek. Ez a két ország a legnagyobb lakókocsi-felhasználó Európában, így gazdag a használtak kínálata is: a hollandok bő 20 000 darabot vásárolnak évente, 2-3 ezerrel többet, mint a nagyságrenddel nagyobb lélekszámú Németországban. A használt lakókocsira szakosodott kereskedők elsősorban az olcsóbb modellekre vadásznak, így leginkább Bastei, Eifeland, Fendt, Hobby típusok áramlanak az országba.

Használt lakókocsik 250 ezertől – 3 millió forintig

Az új lakókocsik a megvásárlásuk után azonnal 15-20 százalékot veszítenek az értékükből. Az értékesés később szinte megáll, a zárt térben tárolt lakókocsik ára még 5-6 évesen is újközeli lehet. 10-15 évesen aztán ismét nagyot zuhan az áruk: formájuk elavul, és berendezésük is tönkremegy. A használt lakókocsi kínálat legalján a régi keletnémet és lengyel kiskocsik tanyáznak 250-300 ezer forint körüli áron. 400-500 ezer forintért már kapni nagyobb, jobban kihasználható kocsikat, igaz, húsz év feletti életkorral. 700 ezer forintért még mindig a nyolcvanas évek első felében jár a vásárló, 800 ezer és 1 millió forintért lehet ugyanezen évtized végének az átlagméretű és felszereltségű gyártmányait megvásárolni (az említett árak jó állapotban megőrzött, műszaki vizsgás, használható lakókocsikra vonatkoznak).

Fiatalabb vagy jobban felszerelt példányokért 1-1,5 millió forintot kell összegyűjteni. Ezért a pénzért vagy a kilencvenes évek első felének kisebb modelljeit, vagy a nyolcvanasok második felének jól felszerelt, nagyobb kocsijait lehet megvásárolni. Kilencessel kezdődő évjárattal nagy lakókocsihoz 2 millió körül lehet hozzájutni, ennyi az áruk az öt év körüli kisebbeknek is. A fiatal nagyok – négyszemélyes, zuhanyzós, konyhás, hálós kocsik – ára legalább 3 millió forint.

Lakóautóból jóval kisebb a kínálat. 10-15 éves lakóautókért 1,5-2 millió forintot kérnek, ha azokat Nyugaton építették. A kilencvenes évek első feléből származó autókért 2-5 milliót kell letenni. Az 1995 utáni lakóautók ára 6 millió fölötti, a gazdagon felszereltek akár 10-12 millióba kerülhetnek, ennyi pénzért már újat is kapni.

Csigaház – lakókocsi-bérlés és másodkézből vásárlás 2Lakókocsi-bérlés – célszerű időben lefoglalni

Lakókocsi és lakóautó bérelhető is. Lakókocsikért az értéktől függően 50-100 ezer forint kauciót kell letenni, majd naponta jár az 5000-10 000 forintos díj. A lakóautókért 80-150 ezer forint a kaució, a napi díj pedig 18-40 ezer forint. Több kölcsönzőnél a díj szezonfüggő, elő- és utószezonban 10 százalék a kedvezmény, télen 20 százalék – egyre többen mennek fűthető lakókocsival síelni. A lakókocsikra és lakóautókra cascót kötnek, baleset esetén az önrész a bérlőt terheli, csakúgy, mint a menet közbeni defektjavítás költsége.

Vigyázni kell a sebességhatárok betartására, mert gyorshajtás nyomán a biztosítók nem vagy csak részösszeget fizetnek. A kocsikat gázzal és a WC vegyi folyadékával feltöltve adják át, a visszavitelkor minden tartályt újratöltenek, az utántöltés mennyiségét az ügyfél fizeti. A kauciót a bérlet lejártával visszafizetik; ha esetleg sérült a kocsi, akkor a javítás költségét levonják.

A bérlésre érdemes minél előbb jelentkezni, mert a főidényre hamar betelnek az előjegyzési listák. Áprilisban még akad hely, májusban már csupán elő- vagy utószezoni időpontra tudnak kocsit adni a kölcsönzők. Később rendszerint csak a visszamondott bérletekben lehet bízni. Több kölcsönző cégnél azért is érdemes előbb lefoglalni az eszközt, mert a korai foglaláskor kedvezményt adnak az árból. A vásárlást úgyszintén érdemes több hónappal a nyaralás előtt elintézni mert a személyre szabott lakókocsikra legalább 2-3 hónapot kell várni. Raktárkészletről – forgalomba helyezéssel együtt – két héten belül vállalják a szállítást a kereskedők.

Csigaház – lakókocsi-bérlés és másodkézből vásárlás 3

Ajánlott videó

Olvasói sztorik