Üzleti tippek

Milliós esküvőkre még futja

Nem rengette meg különösebben az esküvőszervező iparágat a gazdasági válság. Aki arra adja a fejét, hogy örök hűséget fogadjon, most is megadja a módját az eseménynek.

Úgy tűnik, egyre bővül azon szegmensek listája, amelyeket csak kissé vagy szinte egyáltalán nem érintett a recesszióként vagy gazdasági válságként aposztrofált világjelenség. Bizonyára sokan hallották már „a születés és a halál örök biznisz” mindenkor igaz kijelentést, ahogy mások a szexre és az italra voksolnak, ha pénzügyi nehézségekben is immunis iparágakat kell említeniük. E négy szegmens mellé csatlakozik az esküvői piac. Lehet, hogy a lajstrom nehezen lenne tovább folytatható, de annyi bizonyos, ha valaki örök hűséget esküszik, gyermekáldás elé néz vagy elveszíti egy kedves hozzátartozóját, akkor bármilyen pénzszűkében is legyen, még mindig hajlandó mélyen a zsebébe nyúlni.

Hol a recesszió?

A lapunk által megkérdezett esküvőszervezők egyike sem panaszkodott az idei szezonra, ugyan akadt egy-egy gyengébb hónap, összességében változatlan lendülettel dübörög a biznisz.
„Még felfutóban van az üzlet, ezért illik megduplázni az előző szezont, és ez a válság ellenére is sikerülni fog” – jegyzi meg a recesszió kapcsán Varga-Kovács Tímea, az Evia Esküvő- és Rendezvényszervező Iroda tulajdonosa.

A hölgy két honlapot is üzemeltet. Míg az amieskuvonk.com oldalon irodájuk szolgáltatásait reklámozzák, a mennyegzo.hu a házasság előtt állóknak próbál segítséget nyújtani. Utóbbit mintegy 25 ezer, elsősorban hölgyolvasó látogatja havonta, és igen jelentős a napi fórumozók száma is. A nagy esemény előtt állók elsősorban lelkileg biztatják egymást, de ha valaki belemélyed egy-egy témába, bőven találkozhat hasznos tanácsokkal és ötletekkel a szervezés bármely fázisára vonatkozóan.

Eltérő díjak

álomesküvő

Még mindig reneszánszukat élik a világ eldugott pontjain szervezett esküvők. Ezen a piacon szintén nem érezteti hatását a recesszió, a forgalom nem változott – meséli Salamon Péter, az Álomutak-Déli Park Utazási Iroda vezetője. A hazánkban is honosíttatható esküvőket kínáló irodánál Bali, Mauritius, a Seychelles-szigetek, valamint a Karib-szigetek a favorit. Az árak – csak az ifjú párra vonatkozóan – nagyságrendileg egy olcsóbb hazai százfős esküvő árával egyeznek meg. Európában Velence és Párizs a legkeresettebb célpont, ám a tarifák sokakat elrettentenek, mivel egy ötnapos velencei esküvő, ahol a házasságkötő teremből egyenesen gondolába szállhatunk, ugyanannyiba kerül, mint két hét Antiguán. A Török Riviérát és Horvátországot is sokan választanák, ám előbbi helyszínre a török nyelvű ceremónia, míg utóbbira a magas árak miatt nem szervez esküvőket az iroda.

A mennyegzo.hu mellett számos portál akad (pl.: eskuvoiiranytu.hu, eskuvoportal.hu), amelyek szintén jó tanácsok tömkelegével látják el a párokat, a szervezesek.hu oldalon például mintegy 600 esküvőszolgáltatótól lehet ajánlatot kérni. Így elméletileg bárki megszervezheti saját egybekelését, ám ettől a legtöbb site – még akkor is, ha nem szervezőiroda által üzemeltetett – óva inti olvasóit. Az ellenérvek listája szinte határtalan, de főként a kényelmet, illetve azt említik, hogy egyetlen ilyen nap akad az ember életében, egy jó szervező pedig mindenre gondol, míg az örömmámorban fürdő menyasszony esetleg elfelejthet valamit.

Az irodák kapcsolati hálójuk és ismereteik révén jobb alkupozícióban vannak, így előfordulhat, hogy ugyanazon helyszín bérleti díja több százezer forinttal alacsonyabb egy szervezőnek, mint egy utcáról betérő, érdeklődő jegyespárnak. „Nemrégiben kétszázezer forintot spóroltam egy párnak a tömény italok árából, akik teljes körű szolgáltatást nem kértek, csak tanácsadásra volt szükségük” – meséli Varga-Kovács Tímea.

A szervezők legtöbbje ugyanis nemcsak full service szolgáltatást nyújt, de óradíjért cserébe tanácsadással is foglalkozik. Az óradíjak igen eltérők, ahogy szinte az összes esküvőhöz kapcsolódó egyéb szolgáltatás ára is. A legalacsonyabb tarifa, amellyel főként a kezdő esküvőszervezők próbálkoznak, ötezer forint, míg a szakma csúcsán lévők óránként akár 20 ezer forintot is elkérnek. Az összeg önmagában soknak tűnik, de ha a fenti példához hasonlóan tud spórolni a szervező, akkor busásan megtérül.

Spórolási trükkök

110 fős esküvő tarifái

Egyszerű, puritán esküvő, extra szolgáltatások nélkül: 1-2 millió forint.

Átlagos esküvő, hintóval vagy luxusautóval, néhány speciális szolgáltatással (csokiszökőkút, tűzijáték, galamb- vagy pillangóröptetés): 3 millió forint.

Álomesküvő, különleges helyszínen, mindenféle extra szolgáltatással, elsősorban hazai sztárok élnek vele: 5 millió forinttól.

Az irodáknak természetesen az esküvő teljes lebonyolítása hozza a legnagyobb hasznot. Ebben az esetben általában nem a pár fizet, hanem a szervező a szolgáltatóktól kap 10 százalékos jutalékot. A fővárosi irodák között több is akad, amely a jutalék mellett a pártól is díjat szed, ennek mértéke a milliós nagyságrendű esküvőhöz képest elenyészőnek számít, 50–100 ezer forint körül mozog.

Az esküvőbizniszben a több tízezres, esetenként százezres tételek nemcsak a menyasszonytánc, hanem a szervezés során is „repkednek”. Így szinte alig akad iroda, amely hajlandó árat mondani egy 50, 100 vagy 200 fős esemény teljes körű lebonyolítására. Egy „valamirevaló” esküvőnél érdemes személyenként 15-20 ezer forintot számolni. Az árban benne van a terembérlet és az étel mellett a fotós, a ruha, a zenekar és némi extra szolgáltatás is. Utóbbiak jelentősen megdobhatják a számla végösszegét, így a felső határ gyakorlatilag a „csillagos ég” (lásd táblázatunkat).

Ha valaki mégis spórolni akar, több trükk is szóba jöhet. A „bálna Mercedes” helyett lehet például más, új típusú, de kisebb kabriót választani, ami szintén látványos és nagyságrendekkel olcsóbb mulatság. Ugyancsak bevett gyakorlat, hogy egy jó dekoratőr segítségével kevés virágból varázsolnak sokat az esküvő helyszínére. De a szervezők nem kis megrökönyödésére már érkezett olyan kérés is, hogy jó helyszínen rendezzék az esküvőt, a vacsora színvonala viszont tökéletesen irreleváns.

Rózsaszín álmok

Érdekesség, hogy az extra kívánságok között az utóbbi években nem sok változás történt: vidéken és a fővárosban is egyaránt dívik a csokiszökőkút, a jégszobor, a galambröptetés vagy a tűzijáték. „Újdonságnak számít a speciális szemüvegen át élvezhető tűzijáték, amelynek segítségével szívecskéknek látjuk a fénycsóvákat” – meséli Fehér Ildikó, a firstDay szervezőiroda tulajdonosa. A vidéki trendek kapcsán Varga-Kovács Tímea a pillangóröptetést és a repülő, úszó és álló kívánságlámpásokat emelte ki. Utóbbiaknak Ázsiában van nagy hagyománya. Hogy a keleti vallások és a hazánkban még mindig főként katolikus szertartások között zajló esküvő hogyan párosítható össze, azzal kapcsolatban a szervezők csak mosolyognak. „A házasulandók ilyesmin nem akadnak fenn, gyakori az ateista vagyok, de templomi esküvőt is szeretnék kérés” – jegyezte meg Varga-Kovács Tímea.

Tudta-e

Budapesten több helyszín is akad, amely jelenleg nem kér terembérleti díjat esküvői vacsora szervezésekor, többek között a Gundel-étterem sem.

De ma már arra is van lehetőség, hogy templomi szertartás nélkül legyen meghitt az egybekelés a „rózsák szertartása” segítségével, amelyet a firstDay is szervez. A ceremónia során a pár saját szavaival mondja el, mit ígér a másiknak, papi vagy anyakönyv-vezetői felvezetés nélkül, így téve hitelesebbé az eseményt. A fotósok kreatív szolgáltatásaként jelent meg hazánkban az úgynevezett TTD (trash the dress) fotózás. Ennek lényege, hogy az elméletben egy alkalomra készülő menyasszonyi ruha tönkretételét örökítik meg fotósorozattal. „Mivel sokan a ruhabérlés mellett döntenek, így néhány szalonban kifejezetten TTD fotózáshoz is árulnak ruhákat, 20 ezer forint körüli áron” – teszi hozzá a firstDay tulajdonosa.

Noha a trendek hasonlók, az étkezési szokásokban jelentős a különbség egy vidéki lagzi és egy pesti esküvő között. A fővárosban már az étlapon is megjelennek a nemzetközi trendek. Ez nem azt jelenti, hogy tömeges lenne az igény a strucchús vagy a homár iránt, inkább az ízeket variálják a szolgáltatók. Így kaphat a sült sertéskaraj gyömbéres-mézes bevonatot vagy a fóliás burgonya fűszeres vajat. Ellenben tízből kilencen még mindig a tradicionális étkeket kérik, s csak elvétve akad egy-egy bevállalós pár. „Nem kell túlcifrázni, a többségnek sült kell, pörkölt, és jól be akar rúgni egy esküvőn” – sommázza tapasztalatait Varga-Kovács Tímea.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik