Üzleti tippek

Szegény országoknak szegényes Windows

A Microsoft fura ötleteinek egyike, hogy szegény országok részére mininális funkcionalitású Windows XP-t hoz forgalomba. A most bemutatott spanyol nyelvű verziót, Latin-Amerika felhasználóinak tervezték.

A Mexikóban és Dél-Amerikában boltokba kerülő latin-amerikai verzió, nem csak azzal a céllal jelenik meg, hogy legalizálja a sok millió kalóz-verziót hanem azzal is, hogy hatásos konkurenciája legyen az olcsón terjesztett Linux verzióknak.

A Mexikóvárosban bemutatott spanyol nyelvű verzióban a súgók és a videók spanyol nyelven jelennek meg, és a desktop hátteréül szánt képeken és a képernyővédőkön is helyi motívumok, illetve a dél-amerikai országok zászlói fedezhetők fel. A Windows XP Starter Editionban számos funkciót már előre beállítottak, hogy a számítógéppel még csak ismerkedő, kezdő felhasználók igényeinek figyelembe vételével.

A “mini-Windows”-nak is nevezett operációs rendszer már kapható Oroszországban, Indiában, Thaiföldön, Malájziában és Brazíliában. Az orosz változatnak még csak a tesztverziója létezik, de hamarosan ez is dobozba kerül.

A Microsoft szakértői fontosnak tartották a minimál verzióban olyan információk elhelyezését is, mint például az egér használata. Azt nehezen tudjuk elképzelni, mit is kezd valaki az Outlook, vagy a Média Player minimál verziójával, ha az egeret sem tudja kezelni.

A Windows XP Starter Edition csak számítógéppel együtt, OEM-verzióként értékesíthető, és ugyan internetezni lehet rajta, de az ilyen operációs rendszert használó PC-k nem köthetők hálózatba. A Windows XP Starter Edition spanyol verziója jelenleg még csak Mexikóban és Argentínában kapható, azonban az operációs rendszer a következő hónapoktól már a többi dél-amerikai országban is hozzáférhető lesz.

Láthatóan a Microsoft az olcsó operációs rendszerrel azokon a helyeken igyekszik megjelenni, ahol alacsony szintű a szerzői jogvédelem, és az emberek amúgy sem fizetnék meg a drága szoftver termékeket. Az olcsó Starter Editionnel a kalóz szoftverek visszaszorítása is látványos eredményeket hozhat ezekben a régiókban.

Az is igaz, hogy a szoftverhasználat valamilyen szinten szokás kérdése is, hiszen a kelet-európai országokban is relatív magas a kalózszoftverek aránya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik