Üzleti tippek

Nemesfém-alap – ragyogó befektetés!

A közel-keleti helyzet gerjesztette bizonytalanság miatt rövid és középtávon kiváló befektetési célpontot jelentenek a nemesfém-alapok, amelyek hosszú távon is az egyéni portfóliók fontos elemeit képezhetik.

Ezúttal a híres Merrill Lynch alapkezelő egyik alapja képezi vizsgálódásunk tárgyát. A MLIIF World Gold alapot elsősorban azoknak a befektetőknek ajánljuk, akik USA dollárban kívánnak befektetni. Meglehet, az alap igen kockázatos, amit mutat a 28 százalékos volatilitás is, mind rövid, mind hosszú távon kiemelkedő hozamokat realizálhattak a befektetők.

Aranybánya

Az alapkezelő szakértelmét az is jól mutatja; hogy ahogyan az az árfolyamgrafikonon is látszik: az alap magasan felülteljesíti a viszonyítási alapként használt FIAP nyersanyag alapok indexét. Az elmúlt fél évben közel 52 százalékkal emelkedett, dollárban számolva a befektetési jegyek értéke, míg az elmúlt 12 hónapban több mint 70 százalékos nyereséget könyvelhettek el a befektetők.



Nemesfém-alap – ragyogó befektetés! 1


Az alap hosszú távú kiváló eredményeit jól jelzi az, hogy három év alatt 348 százalékot, öt év alatt 281 százalékot emelkedett a jegyek értéke. A kedvező teljesítménye miatt, szinte állandó szereplője a havonta frissülő Top 21-es ajánlati listánknak. 

Az alapkezelő elsősorban aranybánya részvényekbe fektet, a portfólió 87 százalékát alkotja ez az eszközcsoport. De vásárol más nemesfém-kitermeléssel foglalkozó társaságok részvényeiből is. A befektetőknek fontos tudniuk a nemesfémrészvények, s így az ezeket tartalmazó alap magas volatilitását, mely természetesen magas kockázatot jelöl.

Ugyanakkor bármely portfólió fontos elemét képezheti az alap, különösen miután a nemesfémek piacát, s így az alap teljesítményét csak elenyésző mértékben befolyásolják a részvénypiacok. Földrajzi tekintetben, ahogyan a grafikonon is látszik igen diverzifikált az alap. Az alapkezelő elsősorban Észak-Amerikát, Dél-Afrikát, Ausztráliát valamint Latin-Amerikát preferálja.

Egyéb nemesfémek

A fent említett alapkezelő egy másik alapjáról is ejtsünk néhány szót, mégpedig a bányarészvényekbe fektető MLIIF World Mining alapról, mely ugyancsak USA dollár alapú befektetést kínál. Ezen alap portfóliója azonban már diverzifikáltabb, nem csak nemesfém, de egyéb fém és ásványi anyag kitermeléssel foglalkozó társaságok részvényeibe is fektet. Noha a portfólióban itt is találunk, mégpedig közel 19 százalékban, aranybánya részvényeket.



Nemesfém-alap – ragyogó befektetés! 2


Az alacsonyabb kockázat általában alacsonyabb hozamot jelent, ám a MLIIF World Mining alapot választó befektetők tekintélyes nyereséget realizálhattak. Az alap befektetési jegyeinek értéke 56 százalékot emelkedett az elmúlt fél évben, míg az elmúlt egy évben 65 százalékos volt az értéknövekedés. Azok, akik három illetve öt éve vásároltak befektetési jegyeket, kimagasló 142 illetve 237 százalékos nyereséget könyvelhettek el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik