Élet-Stílus

A Kaméleon nem kap Oscart

Kilenc alkotás maradt versenyben a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjért, ahova a világ 65 országa nevezett egy-egy produkciót. A magyar jelölt Goda Krisztina Kaméleon című vígjátéka volt, amely nincs a kilenc között.

Az Amerikai Filmakadémia (AMPAS) az egyes országok nevezése alapján állította össze a listát, amelyet a jelölőfolyamat során több fázisban szűkít a testület illetékes bizottsága, míg végül február 2-án kihirdetik a kategória öt Oscar-jelöltjét. Ezt követően újabb szavazással dől el, hogy végül melyik produkció nyeri az Oscar-szobrot, amelyet március 7-én adnak át Hollywoodban. A kategóriában versenyben van még az argentin, az ausztrál, a bolgár, a francia, a német, az izraeli, a kazah, a holland és a perui versenyfilm.

Az Oscar-díjra nevező magyar bizottság tavaly júniusban döntött úgy, hogy a Kaméleon képviselje Magyarországot a legjobb idegen nyelvű film kategóriában a 2010-es versenyben. A Csak szex és más semmi és a Szabadság, szerelem című filmeket is jegyző Goda Krisztina legutóbbi alkotása 2008 őszén indult a magyar mozikban, és tavaly februárban elnyerte a Magyar Filmszemle közönségdíját. Nemzetközi bemutatója tavaly júniusban, a sanghaji filmfesztiválon volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik