Élet-Stílus

Kásás: aranyért megyünk Belgrádba

Péntektől kezdődik Belgrádban a vízilabda Európa-bajnokság. A férfiaktól mindenki aranyérmet vár, ám nem lesz könnyű dolga a Kemény-csapatnak, hiszen a legnagyobb rivális otthonában kell győzedelmeskedni.

Csoportbeosztások

Férfiak
A csoport: Románia, Oroszország, Hollandia, Szlovákia, Szerbia, Spanyolország
B csoport: Horvátország, Magyarország, Görögország, Németország, Szlovénia, Olaszország
Nők
A csoport: Szerbia, Hollandia, Magyarország, Spanyolország
B csoport: Oroszország, Olaszország, Németország, Görögország

A szabályok szerint a csoportelsők mindkét nemnél közvetlenül a legjobb négy közé jutnak, a 2-3. helyezettek pedig keresztbe játszanak a fennmaradó két elődöntős helyért.


Kásás: aranyért megyünk Belgrádba 1

Kásás: aranyért megyünk Belgrádba 2

Kemény Dénes kétszeres olimpiai, egyszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok, amellett egyszeres Világkupa- és kétszeres Világliga-első csapata csak akkor nyújthat teljes mértékben elfogadhatót, ha a belgrádi Eb-t megnyeri. Ami – maximalizmus ide vagy oda – nem tekinthető túlzott elvárásnak, hiszen mégiscsak a világ egyik legjobb válogatottjáról van szó. A másik a szerbek – Montenegró leválása óta “egyszínű” – nemzeti együttese, amely a 2004-es athéni olimpiai döntőben elszenvedett vereség óta rendre felülkerekedik a Kemény-legénységen, s most, hazai környezetben, a Tasmajdan uszodában a meglehetősen fanatikus szurkolótábora előtt nyilván megint erre készül.

Ideje visszavágni

Ám hasonlóképpen elszánt a magyar együttes is, amit híven tükröz Kásás Tamás csapatkapitánynak a szerdai elutazás előtti kijelentése: „Egy magyar férfi vízilabda-válogatottnak nem lehet célja az ezüst, mi csakis az aranyéremért szállhatunk vízbe minden alkalommal. Athén után többször kikaptunk a szerbektől, de nem azért, mert jobbak, hanem mert jobban kijött nekik a lépés. Ideje lenne visszavágnunk nekik, akár már most, Belgrádban is!”

„Úgy látom, eltökéltek a fiúk, buzog bennük a harci kedv, nagyon meg akarják mutatni, mit tudnak – adott helyzetjelentést Kemény Dénes, aki saját lelkiállapotáról annyit árult el az induláskor, hogy rendkívül nyugodt. – Most, az Európa-bajnokságon azért kisebb a tét, mint volt az a margitszigeti Világkupán, amikor is hazai környezetben kínos lett volna a rossz szereplés. Az első négy meccsünkön nagyszerűen játszottunk, nem úgy a döntőben, ahol egy góllal kikaptunk a szerbektől. Belgrádba éremért megyünk, és mert saját magunkkal szemben is maximális az elvárás, ebben benne van az arany is, ami meglehet, ha mi nem rontjuk el…”

Három újonc bizonyíthat

Kemény Dénes sikergárdájában Belgrádban nyolc olimpiai bajnok játszik, közülük Madaras Norbertet és Steinmetz Ádámot leszámítva hatan – Biros Péter, Fodor Rajmund, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Molnár Tamás és a kapus Szécsi Zoltán – kétszeres ötkarikás aranyérmesek, merthogy a 2004-es athéni játékok előtt a 2000-es sydneyi olimpián is tagjai voltak a végső diadalt arató gárdának. Mellettük a nemzeti együttesben eddig kevesebbszer szóhoz jutó pólósok – a hálóőr Jászberényi Gábor mellett Kis Gábor, Szívós Márton és Varga Dániel -, illetve három újonc kapott még helyet Gór-Nagy Miklós, Hosnyánszky Norbert és Varga Dénes személyében.

A 27. Eb-jükre készülő férfiak mellett a női vízilabdázók 11. alkalommal csatáznak kontinentális csúcstalálkozó keretében a szerb fővárosban. A magyar hölgyek eleddig két ízben állhattak fel a dobogó tetejére: 1991-ben a görög fővárosban, 2001-ben pedig idehaza. Belgrádban akár a harmadik elsőség is megszülethet, de a női szakágat nemzetközileg sem elkerülő szeszélyességet figyelembe véve akár a dobogóról is lecsúszhat a gárda, szinte minden a pillanatnyi formától függ. A 2004-es olimpiai balsiker után 2005-ben világbajnok lett gyakorlatilag ugyanaz az együttes, amelyet a szakvezetői poszton Faragó Tamást ez év elejétől követő Szilágyi Péter a minapi Világkupa-(le)szerepléstől, az ott elért ötödik helyezéstől majdhogynem függetlenül sikerre vezethet a szerbiai Eb-n.

A lányokkal bármi megtörténhet

“A Világkupán két európai csapat, az orosz és az olasz előzött meg bennünket, vagyis Belgrádban mindenképpen dobogóesélyesek vagyunk. Megpróbáljuk mindkét fő vetélytársunkat megelőzni, de legalább is beékelődni kettőjük közé úgy, hogy a feltörekvő spanyolok és hollandok ne okozzanak számunkra kellemetlen meglepetést. Azt várom, hogy csoportunkat – a holland válogatottat is legyűrve – megnyerjük, és akkor már biztosan éremért szállunk majd vízbe a folytatásban. A csapatom amúgy fizikailag rendben van, szellemileg kell ugyanúgy egyben lenniük a lányoknak az Eb-sikerhez, ami egy relatíve sikertelen Vk-szereplés után is megszülethet, ha mindenki a feladatára koncentrál” – mondta az indulás előtt Szilágyi Péter női szövetségi kapitány.

A nőknél a 2005-ben világbajnok gárdából 11-en vízbe szállhatnak a szerb fővárosban is, a “tizenötök” legrangosabb tagja pedig Stieber Mercedes csapatkapitány, akinek 1989 óta része van a válogatott nemzetközi sikereiben, így az 1994-es világbajnoki, illetve az 1991-es és 2001-es Európa-bajnoki győzelemben is.

A magyar válogatottak összetétele
Férfiak
Kapusok: Jászberényi Gábor (Brendon-Fenstherm-ZF-Eger), Szécsi Zoltán (Camogli, olasz)
Mezőnyjátékosok: Biros Péter (Domino-BHSE), Fodor Rajmund (Domino-BHSE), Gór-Nagy Miklós (Brendon-Fenstherm-ZF-Eger), Hosnyánszky Norbert (TEVA-VasasPlaket), Kásás Tamás (Pro Recco, olasz), Kis Gábor (Brendon-Fenstherm-ZF-Eger), Kiss Gergely (Domino-BHSE), Madaras Norbert (Pro Recco, olasz), Molnár Tamás (Domino-BHSE), Steinmetz Ádám (TEVA-VasasPlaket), Szívós Márton (Domino-BHSE), Varga Dániel (TEVA-VasasPlaket), Varga Dénes (TEVA-VasasPlaket)

Nők

Kapusok: Horváth Patrícia (Domino-BHSE-Polo SC), Tóth II Andrea (Volturno, olasz)
Mezőnyjátékosok: Benkő Tímea (Dunaújvárosi Főiskola-ELCO), Brávik Fruzsina (Dunaújvárosi Főiskola-ELCO), Bujka Barbara (Catania, olasz), Drávucz Rita (Fiorentina, olasz), Györe Anett (Domino-BHSE-Polo SC), Pelle Anikó (Domino-BHSE-Polo SC), Primász Ágnes (Dunaújvárosi Főiskola-ELCO), Stieber Mercedes (Fiorentina, olasz), Takács Orsolya (Domino-BHSE-Polo SC), Tomaskovics Eszter (Domino-BHSE-Polo SC), Tóth I Andrea (Hungerit-TOPCOP-Szentesi VK), Valkay Ágnes (Domino-BHSE-Polo SC), Zantleitner Krisztina (OSC-Cemolog)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik