Élet-Stílus

Gyengén kezdett Oliver Stone WTC-filmje

Nem túl fényesen kezdett Oliver Stone szeptember 11-i terrortámadásról készült filmje, a World Trade Center. A múlt szerdai nyitónapon 4,4, a hétvégéig mindössze 30-40 millió dollárt hozott a Guardian szerint.

A film kritikus időszakban került mozikba, éppen egy hónap múlva lesz a Világkereskedelmi Központ ikertornyai ellen elkövetett merénylet ötéves évfordulója. Ugyanakkor a WTC-mozit bemutató Paramount stúdió vezetői megrettentek a múlt héten Londonban történt események miatt. Attól tartanak, hogy a közönség nem fogja látogatni a filmet – éppen a legfontosabb premieridőszakban -, mivel a történtek felidézik az amerikaiakban az öt évvel korábbi eseményeket.

Sokak szerint eleve túl korai a 9/11-es történések megfilmesítése – A United 93-as című film szintén hasonló vitákat gerjesztett. Mások nem tartják szerencsésnek azt sem, hogy egy olyan független direktor dolgozta fel a történetet, aki nem mutatott érdeklődést a téma iránt, és aki az elmúlt bő évtizedben nem tudott igazán komoly sikert felmutatni.

A forgalmazók azzal töltötték az utóbbi két hetet, hogy a rendező és az egyik főszereplő, Nicolas Cage Amerika-szerte reklámozta a filmet. Ennek ellenére szinte egyhangú az a vélemény, hogy Stone szokatlanul hagyományosan és szentimentálisan kezelte a történetet.

A World Trade Centerben Nicolas Cage és Michael Pena a Kikötői Rendőrség két tagját alakítja. A főszereplők valódi rendőröket keltenek életre, akik társaikkal – összesen öten – valóban behatoltak a repülőgép-becsapódástól megrongálódott épületbe, majd az ikertornyok egyike rájuk omlott, végül csak kettejüket tudták felszínre hozni a mentőalakulatok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik