Élet-Stílus

Olajszennyezés az Indiai óceánon

Mintegy 4500 tonna nyersolaj kerülhetett az Indiai-óceánba egy japán olajtartályhajó és egy szingapúri teherhajó összeütközésekor - jelentették be illetékesek.

Hétfőn az Indiától 290 kilométerre lévő Nicobar sziget közelében ütközött össze a két hajó akkor, amikor a japán tanker az ismeretlen okból kigyulladt szingapúri hajó megsegítésére sietett. Személyi sérülés nem történt, és a szakértők szerint a környezetet sem érheti súlyos kár, a kiömlött nyersolaj ugyanis gyorsan párolgó könnyűolaj.

A japán Bright Artemis nevű tankhajó 250 ezer tonna nyersolajat szállított Omanból Chiba japán kikötőjébe. A tartályhajó az összeütközés után folytatta útját Japán felé.

A Kyodo hírügynökség szerint ugyanakkor ez japán tartályhajó okozta eddigi legsúlyosabb olajszennyezés. A 4500 tonnányi mennyiség mintegy egynegyede a francia partoknál az Erika 1999 évi elsüllyedésekor kiömlött mennyiségnek és alig 6 százalékkal kevesebb a spanyol partoknál 2002-ben bekövetkezett szennyezéskor a tengerbe jutott mennyiségnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik