Élet-Stílus

Az energiaárak emelkedésére számít a lakosság

A magyar népesség túlnyomó része támogatja a megújuló energiaforrások szerepének növelését, főleg azért, mert a többség attól tart, hogy az oroszországi gázzal kapcsolatos bizonytalanságok miatt növekedni fognak az energiaárak.

A Callis Energetika Rt. megbízásából készített országos reprezentatív Medián-felmérés szerint bármennyire is politikai szempont a lakossági gázár alacsonyan tartása, a lakosság 75 százaléka úgy véli, hogy az orosz gázszolgáltatás esetleges bizonytalanságai miatt háztartásának energiaköltségei nőni fognak – a népesség 22 százaléka biztosnak, 53 százaléka valószínűnek tartja ezt –, bár a többség nem számít 10 százalékot meghaladó emelkedésre.

Az energiaellátás biztonságát veszélyeztető energiamérleget a szakértők is tarthatatlannak tartják, mivel a felhasznált energiahordozóknak közel a felét tette ki tavaly a földgáz, és ezzel Magyarország a második helyen áll az európai országok között, ráadásul a gáz 80 százalékát importálnia kell, ebből 70 százalékot közvetlenül az orosz Gazpromtól. Ennek orvoslását többen a megújuló energiaforrások nagyobb arányú alkalmazásában látják, és ezt támogatná a lakosság túlnyomó része is. A kevéssé használt energiaforrások közül a legtöbben a szélenergia (34 százalék) és napenergia (32 százalék) nagyobb arányú kiaknázását támogatnák.

A lakosságnak markáns véleménye van arról is, hogy milyen energiatermelési módok kímélik jobban a környezetet: 80 százalék válaszolt erre a kérdésre úgy, hogy a szélenergia környezetkímélőbb a fatüzelésnél vagy más hulladékok elégetésénél. Nagyjából ugyanilyen arányban (78 százalék) tartják hihetőnek azokat a számításokat, amelyek szerint 400 nagyobb teljesítményű szélerőmű legalább 700 ezer háztartás energiaszükségletét is biztosíthatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik