A hosszan tartó meleg ősz mind a vörös, mind a fehér boroknak kedvezett. Rekordmagas mustfokokat mértek a termelők, a jellemzően 17-18 mustfokkal szüretelt Badacsonyi kéknyelű például az idén elérte a 22 mustfokot, ami kiemelkedően jó minőségű bor készítését teszi lehetővé.
Igaz, a minőség kiemelkedő, a mennyiség viszont csökkent a tavalyihoz képest. A FigyelőNet által megkérdezett szakértők szerint többen azt is elképzelhetőnek tartják, hogy bizonyos borfajtákból hiány lesz a következő szüretig. A mennyiség csökkenésével jár, hogy idén 10-50 százalékkal nőtt a szőlő felvásárlási ára, s ez a borok árának tíz és húsz százalék közti emelkedését idézi elő a jövő évben.
Jó ősz, jó termés
Tompa Imre borszakértő is fantasztikusnak tartja az idei termést, a júliusi forróság és főleg a szeptemberi szép napok megemelték a cukorfokokat, miközben a szép savak és intenzív aromák is megmaradtak – mondja. Az idei borok a szakértő szerint tüzesek, aromásak, magas savtartalmúak lesznek, fehérborban az évszázad borát várják, és vörösben is különlegesen jó borok készülnek az idei szőlőből. „Jó ősz, jó termés”- idézi a magyar bortermelés egyik alapszabályát Tompa Imre, aki szerint rég nem volt ilyen jó évjárat, mint idén. A mennyiség azonban közepes, de ez nem is baj, hisz megakadályozza a túltermelést. A kisebb mennyiség oka a természet viselkedésében keresendő, a szakértő szerint a szőlőfürt életének korai szakaszában nem kedvezett a hideg a termésnek, így az átlagos fürtsúly idén kisebb. Durván 3 millió hektoliter lesz az idei termelés, ez fél millióval kevesebb az átlagnál.
Tokaj: a szárazborok éve
Jó minőségű, ugyanakkor a tavalyi mennyiséghez képest kevesebb volt az idei szőlőtermés – erősítette meg Marcinkó Ferenc, a Tokaji borvidék Hegyközségi Tanácsának küldötte, aki szerint azt, hogy milyen volt az adott év, Tokajban az aszútermés határozza meg. Az pedig nem volt kiemelkedően nagy, de a szakértő szerint a jó minőségű szőlőnek köszönhetően szép szárazborok készülhetnek az idén. Marcinkó Ferenc szerint kedvező volt az időjárás, bár menet közben lehetett volna több csapadék.
A szőlő felvásárlási ára és a borok ára növekedni fog, mert a korábbi nagy óborkészletek fogyóban vannak, és csökkennek a pincék tartalékai. Az, hogy az idei termés hiányt hoz-e, csak a következő szüret előtt derül ki – mondta Marcinkó Ferenc, aki szerint azonban a készlet jó esetben is csak épphogy kitart jövő őszig.
Eger: kevés a Bikavér
Gál Lajos, az Egri borvidék hegyközségi küldötte szerint is megcsappant a pincék borkészlete az elmúlt időszakban, és egyes fajtákból, mint például az Egri bikavér, már most is jelentkeznek a hiány tünetei és megjósolható, hogy ez így is marad a következő szüretig. Ez természetesen az árak emelkedését vonhatja maga után, de a dráguláshoz hozzájárul a termelők erre való törekvése és a kevesebb termés is. Gál Lajos szerint azonban az továbbra is kérdés marad, érett-e a magyar piac az áremelkedésre, és ha igen, meddig emelkedhetnek az árak. A szakértő szerint az idei év a nagy vörösborok és a savharmóniás szép fehérborok évjárata.
Az idei vörösek 2-3 mustfokkal magasabbak lesznek, különleges ízharmóniájuk és zamatuk teszi őket igazán különlegessé. A szakértő szerint az idei vöröseket hosszabb ideig kell majd érlelni, de mindazok, akik nem kapkodtak a szürettel, kiemelkedően jó minőségű borokra számíthatnak. Gál Lajos szerint a csökkenő termés nem tendencia, kutatásai bizonyítják, hogy hazánkban hektikus az évi szőlőtermés mennyisége, valamint idén a természet végezte el a terméskorlátozást, köszönhetően a virágzási problémáknak és a peronoszpóra megjelenésének.
Badacsony: soha ennyi fajta szőlő nem volt 20 fok fölött
![2006: a kiváló borok éve 2 2006: a kiváló borok éve 2](cikk/00140000/148795/4.jpg)
Szerencsére az utóbbi évtizedek egyik legszebb és leghosszabban tartó ősze köszöntött ránk – mondta. A meleg, napos időben a cukorképződés folyamatos volt. Soha ennyi fajta nem került a csúcsminőséget jelentő 20-as mustfok fölé – mondja Varga Péter, aki szintén megerősítette, hogy kiemelkedő minőségű borok készülhetnek idén.
Árérzékeny magyar piac
Tompa Imre borszakértő szerint a szőlőárak emelkedése a borárban sajátságos módon kevésbé érvényesíthető az itthoni árérzékenységnek köszönhetően. Ehhez járulhat hozzá a recesszió hatása, amely azonban még nem mérhető. Azt sem tudni, hogyan jelennek meg a megszorítások a polcárakban, és ez továbbgyűrűzik-e a borárakban.
A vásárlói kosárból először az élvezeti cikkek pottyannak ki – mutat rá a szakértő, aki szerint a konzumösszeg csökkenése még inkább az olcsóbb és kevésbé minőségi borok irányába tereli a fogyasztást. Asztali borban pedig már így is hiány van – mondja Tompa. A tavalyi és tavalyelőtti évjáratok asztali borai egyszerűen elfogytak, az utóbbi évek sajátos fejleménye volt az importborok beömlése az alsó polcokra.
A borimportőr IFDT ügyvezetője, Szalay Péter szerint az idei 4-5 százalékos importbor-növekedésre a jövő évben még 3-4 százalék jöhet. Mint mondta, míg a feldolgozószektor koncentrált, addig a termelői szektor atomizált, a kunsági szerveződések kivételével a legtöbb vidéken a termelő ki van szolgáltatva a felvásárlónak, így nekik most jól jön a felvásárlási ár emelkedése. A megoldást Tompa Imre is az integrációban, az igazi szövetekezetek létesítésében látná, ez azonban a szövetkezeti ágazat veszteségessége miatt saját erő, tőke és hitel híján aligha indul meg a közeljövőben.
Érdemes felhalmozni a 2006-os évjáratú borokat
A fentiek szerint tehát az idei évjárat különösen jó lesz, így ha a jövőben 2006-os bort találunk a polcon, nyugodt szívvel megvehetjük. Tompa Imre például arra készül, hogy jelentős készleteket halmoz fel a 2006-os borokból, hisz később ritkaságszámba mehet különleges minőségük.