Élet-Stílus

A piás sofőrökre vadásznak

Országos közúti razzia lesz húsvétkor. Bevetik a 160 darab új légalkoholmérő szondákat is. Ezzel szeretné a rendőrség csökkenteni a közlekedési balesetek számát, melynek 12 százalékáért az ittas vezetők a felelősek.

A húsvéti ünnepek alatt a rendőrség fokozott közúti ellenőrzéseket hajt végre az ország teljes területén – jelentette be sajtótájékoztatón Kiss Csaba rendőr alezredes. Az ellenőrzések a közúti forgalom segítése mellett alapvetően az ittas járművezetők kiszűrésére irányulnak, de az intézkedő rendőrök a passzív biztonsági eszközök (biztonsági öv és gyermekülés) használatát is számon kérik.

A razzia oka, hogy a húsvéti közlekedés az átlagosnál jóval nagyobb veszélyt rejt. Amellett, hogy a forgalom jelentősen megnő, az ünnepek sajnálatos velejárója az ittas járművezetők magas száma is.

Az Európai Unióban a gyorshajtást követően az ittas járművezetés a közúti tragédiák legfőbb oka, mely veszélyességét tovább fokozza, hogy az ittas vezetők többsége általában a megengedett sebességet is túllépi. Az ittas vezetés visszaszorításával a közúti tragédiák kb. 25 százaléka lenne megelőzhető, ami évente mintegy 9-10 000 ember életének megmentését jelentené a közösség tagállamaiban.

Hazánkban 2000 és 2007 között jelentősen romlott az ittas vezetőkre vonatkozó statisztika, ugyanakkor 2008-ban 17,9 százalékkal csökkent az ittas sofőrök által okozott balesetek száma. Ám még mindig 2343 ilyen eset volt, ami azt jelenti, hogy átlagosan minden nyolcadik közlekedési baleset az ittas járművezetés miatt következett be.

A csökkenésben jelentős szerep tulajdonítható a tavaly januárban bevezetett zéró tolerancia elvének, mely alapján a rendőr a helyszínen elveszi a jogosítványt az ittas vezetés gyanúja esetén. 2008. január 20. és 2009. március 31. között összesen 9717 db vezetői engedélyt vettek el a rendőrök a helyszínen.

Érdemes tudni, hogy a rendőrség az elmúlt hetekben 500 db új kézi légalkoholmérő készüléket szerzett be, így azok a húsvéti akcióban már bevetésre kerülnek. A tervek között szerepel 160 db stabilan telepített légalkoholmérő berendezés megvásárlása is. Ezek a készülékek hiteles mérésre képesek, ezáltal bűncselekményi szintű ittasság bizonyítására is alkalmasak, ugyanakkor a korrupciót is kizárják, mert minden mérést rögzítenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik