Élet-Stílus

Rendszámozni kell a quadokat és a mopedautókat

Kötelező a rendszám az újonnan használatba vett, a közúti forgalomban való részvételre alkalmas kivitelű quadokon, illetve mopedautókon április elsejétől - közölte a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium szerdán.

Aki már rendelkezik ilyen járművel, július 1-jéig kell eleget tennie a forgalomba helyezési kötelezettségnek.A szabályozás rendelkezik arról is, hogy az L6e kategóriájú, elsődlegesen terepmotorozás céljára készült quadok legalább “A1” vagy “B” kategóriás jogosítvány birtokában, és így csak 16 éves életkortól vezethetők a közúti forgalomban.

A mopedautók vezetéséhez – a járművezetői felkészültségből fakadó biztonsági kockázat csökkentése érdekében – “B” kategóriájú jogosítvány szükséges, ezért csak 17 éves kortól vezethetők forgalomban.

A közúti közlekedésben is használni kívánt négykerekű segédmotoros kerékpárok – quadok, illetve mopedautók – hatósági forgalmi engedéllyel és rendszámmal való ellátását a közúti közlekedésről szóló törvény április 1-jén hatályba lépő módosítása írja elő. A szaktárca szerint ezzel biztosítható, hogy az ellenőrzés hatékonyabbá váljon, hiszen a nyilvántartásba vétel alapján lehetővé válik a járművel elkövetett szabálysértés esetén az üzembentartó azonosítása. Ezáltal az elkövetett szabálysértések szankcionálása is eredményesebben biztosítható.

A közleményben megjegyzik: a közúti forgalomban való részvételre csak azok a quadok alkalmasak, amelyek teljesítik a közösségi EK rendelet típusjóváhagyási követelményeit, vagyis a kifejezetten terepmotorozásra, sportolásra készülő quadok továbbra sem vehetnek részt a közúti forgalomban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik