Élet-Stílus

A riválosok még félnek Federertől

Noha kritikusai az uralkodásának végéről beszélnek, riválisai szerint továbbra is egyike a legjobbaknak, és még mindig számolni kell a svájci Roger Federerrel.

Az egykori világelső Roger Federer tavaly októberi, bázeli sikere óta egyetlen tornát sem tudott nyerni, és a kritikusai szerint ez, illetve a melbourne-i könnyei, valamint a Miamiban történt hisztije – ripityára törte a teniszütőjét – egyértelműen azt jelzi, hogy végérvényesen lezárult a svájci klasszis uralkodása.

Érdekes, riválisai éppen ellenkezőleg gondolják, spanyol Rafael Nadal és a többiek szerint Federer még mindig „csúcsjátékos”.
„A most futó szezonban Mesterszéria-versenyen kétszer elődöntős volt, míg Ausztráliában Grand Slam-döntőt játszott, így esetében aligha beszélhetünk lejtmenetről” – magyarázta Nadal, Fererer első számú riválisa, ha úgy tetszik mumusa.

A 22 éves mallorcai izomember volt az a játékos, aki 2008 nyarán véget vetett a svájci wimbledoni diadalmenetének, majd augusztusban a világranglistán is megelőzte őt. S abban is volt része, hogy Federer sírva fakadt az idei Australian Open-döntőt követően, ugyanis drámai mérkőzésen éppen Nadal akadályozta meg abban, hogy beállítsa az amerikai Pete Sampras 14 Grand Slam-sikerrel felállított rekordját – egyúttal szemszögéből 13-6-ra módosította a Federerrel szembeni örökmérlegét.

A riválisok még tartanak tőle (MTI/EPA)

A riválisok még tartanak tőle (MTI/EPA)

„Roger négy éven keresztül szinte mindent megnyert, most ugyan elveszített néhány tornát, de ettől még nincsen válságban” – jelezte a világranglista harmadik helyén állomásozó szerb Novak Djokovics, hogy Federert még nem szabad leírni.

És erről beszélt Gilles Simon is, akinek igencsak imponáló a mérlege a svájcival szemben: két meccs, két győzelem…

„Mind a kétszer jó napom volt, de nem kétséges, továbbra is Federer a világ legjobb játékosa” – bókolt a francia játékos.

A spanyol Fernando Verdasco szerint a svájci menő botladozásai lelki eredetűek, szerinte Federer nem képes megbirkózni azzal a ténnyel, hogy már nem verhetetlen… „Éveken át sikert sikerre halmozott, a szezonban aztán Nadal, Djokovics és Andy Murray is legyőzte. Mentálisan ezt nehéz kezelni” – mondta Verdasco, aki amúgy eddig három sima vereséget szenvedett Federertől.

A 27 esztendős ex-világelsőre hamarosan apai szerep vár, ráadásul a hétvégén bekötötték a fejét, elvette állapotos barátnőjét, Mirka Vavrinecet. A tenisz ugyanakkor még nem szorul háttérbe nála: a héten elkezdi a salakpályás idényét, Monte-Carlóban igyekszik bebizonyítani, amit riválisai egyként állítanak, azaz hogy továbbra is férfitenisz meghatározó alakja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik