Élet-Stílus

Cipollinit elítélték adócsalásért

Adócsalásért 22 hónapos börtönbüntetésre ítélték Mario Cipollinit, az olaszok visszavonult országúti kerékpárosát, de nem kell rács mögött senyvednie.

Cipollini – akinek 22 hónapos börtönbüntetését nem kell letöltenie – állandó lakhelyeként Monte-Carlót jelölte meg, miközben valójában az olaszországi Luccában élt.

A bíróság szerint ezzel a trükkel 2003-ban és 2004-ben 1,9 millió euróval károsította meg az államkincstárt, viszont a 2001 és 2002-es időszakra vonatkozóan nem találták bűnösnek.

„Nem értjük, a bíróság miért nem alkalmazta ugyanazt az elvet az egész időszakra. A büntetést ugyan nem fogják végrehajtani, ennek ellenére fellebbezünk” – így Giuseppe Napoleone ügyvéd.

A 2005-ben visszavonult nagyszerű sprinter a Giro d’Italián rekordot jelentő 42 szakaszt nyert, a Tour de France-on 12-t, a Vuelta a Espanán pedig hármat, míg 2002-ben vb-címet szerzett.

Amúgy nem Cipollini az egyetlen olasz sportoló, akit adócsaláson kaptak. A MotoGP sztárja, Valentino Rossi is hasonló helyzetben volt, miután 60 millió eurót nem vallott be az adóhivatalnak, ugyanakkor 35 millió euró befizetésével megúszta a dolgot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik