Élet-Stílus

Menzel és Esterházy mesél Hrabalról

Bohumil Hrabal halálának tizedik évfordulója alkalmából négynapos filmfesztivál és fotókiállítás nyílik. Február 28-án Esterházy Péter és Jirzi Menzel mesél a cseh íróról.

Február 25-től négynapos fesztivál keretében az Örökmozgó Filmmúzeumban mutatják be a Hrabal művei nyomán készült filmeket, a Sörgyári Capricciót, a Szigorúan ellenőrzött vonatokat.A hónap utolsó napján a Gyöngyök a mélyben című a filmet láthatják a nézők, majd a film rendezőjével, Jirí Menzellel és Esterházy Péter íróval (A Hrabal könyve szerzőjével) beszélget Szabó G. László.

A budapesti Cseh Centrumban pedig Hrabalról készült művészi portréfelvételekből fotókiállítás nyílik Arc és Álarc címmel. Gál Jenő, a kultúrintézet vezetője elmondta, hogy a tárlaton azok a képek láthatók, amelyeket 1986-ban Hrapka Tibor készített. A fotóművész Szigeti Lászlót kísérte el az író lakására, amikor a pozsonyi Kalligram Kiadó vezetője a Zsebcselek című kötetben megjelent interjúkat készítette Hraballal.

A fotósorozatról Hrabal írt egy rövid “szösszenetet”, méltatást Arc és álarc címmel, innen jött a több mint negyven fotót bemutató kiállítás címének ötlete – árulta el az igazgató. Hrabal a fotókról azt írta: “olyan fényképek, amelyekhez életem szeletei szolgáltatták a témát, (…) amelyek kivágott realitások az életemből és a környezetemből. Tehát ezek a fényképek egy valódi emberről tudósítanak, akit minden alkalommal más-más miliőben, más-más ruhában, más-más hangulatban és lelkiállapotban orvul megleptek a fényképezőgéppel”.

“Hrapka Tibor néhány alkalommal úgy örökített meg, hogy nem is tudtam róla, ezért álarcom, a fotográfus készenlétének és művészetének köszönhetően, emberarccá szelídült” – zárta sorait az író. A tárlat március 2-ig tekinthető meg a kultúrközpontban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik