Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Laibach vagy Mátrix

Hétvégére elsősorban a brutális és legendás Laibachot ajánljuk, de japán dobosokat, kortárs művészeti fesztiválokat és a busókat is meglátogathatjuk. Az otthonülőknek Mátrixot, Malénát és Swimming poolt ajánlunk.

A hétvégi programunkat leginkább úgy érdemes szervezni, hogy pénteken bemelegítsünk a szombati Laibach előtt, szombaton tegyük oda magunkat a koncerten, majd vasárnap tartsunk egy lecsengető afterpartyt. Akinek a szlovén csapat mégsem dobogtatja meg a szívét, annak komolyabb kulturális ajánlaunk is van, mint például a kortárs zenei vagy a színházi fesztivál, esetleg a Yamato dobegyüttes. Az otthonülőknek jó filmeket ajánlunk.

A kérdés tehát a régi: Menjek vagy Maradjak?

Menjek…

Péntek, február 16.

…Rob Swift dj-partyjára a Merlinbe


Menjek vagy maradjak – Laibach vagy Mátrix 1



A Rober Aguilar névvel született Rob Swift New York Queens negyedében kezdte a pályafutását. A dj-világban 15 éve szerzett nevet, amikor megnyerte az East Coast DMC-t és letudta első országos turnéját. Igazán híres azonban akkor lett, amikor az X-Ecutioners dj-formációval és a Linkin Park nu metal zenekarral felvették az It’s Going Down című számot. Ebből az év egyik legnagyobb slágere lett Amerikában, és a dalnak köszönhetően az szerepelt az MTV-ben, részt vett az Anger Management metál utazó cirkuszban. A tavaly ősszel napvilágot látott War Gamesen Rob kemény társadalomkritikát fogalmaz meg napjaink Amerikájáról, többek közt Large Professor, Akinyele, DJ Quest közreműködésével. Az este a sztárról szóló dokumentumfilmet is levetítik, így érdemes 9-re megérkezni.

… kortárs zenei fesztiválra a Trafóba

A IX. Making New Waves Fesztivál a zenei tér kérdéseivel foglalkozik. A fesztivál címadó darabja Alvin Lucier kultikus műve 1970-ből, melyben az akusztikus tér zenei minőségei új életre kelnek. A műsor különféle tereket (akusztikus, virtuális, földrajzi tereket) mozgásba hozó zeneműveket, installációkat, műhelyeket tartalmaz, melyek alkalmat nyújtanak arra, hogy új formájukban csodáljunk meg olyan jelenségeket, mint az akusztikus illetve elektronikus visszacsatolás, a rezonancia, a fáziseltolás, valamint hogy tanúi lehessünk egymástól nagy földrajzi távolságra felvirágzó zenei kultúrák találkozásainak.
A koncertprogamot zenei installációk (pénteken Alvin Lucier “I Am Sitting in a Room” című darabjának jelenidejű változata) és évek óta nagy népszerűségnek örvendő kreatív zenei műhelyek egészítik ki. A fesztivál idei sztárvendége a szombaton fellépő Arditti vonósnégyes, amely kiemelkedő virtuozitásáról, precizitásáról, valamint a minőséggel szembeni kompromisszummentes elkötelezettségéről ismert.

Szombat, február 17

… menetelni a Laibachhal


Menjek vagy maradjak – Laibach vagy Mátrix 2



Az ipari-indusztriál a műfaj egyik alapító csoportosulása, a Laibach teszi tiszteletét az A38 Hajón. Ha létezik kultikus zenekar Közép-Európában, akkor a Laibach az, elsősorban azért, mert ezt a kultuszt a tagok maguk gerjesztették. Ma már nehéz elképzelni, hogy ez a nyolcvanas évek elején alakult szlovéniai (akkor még jugoszláviai) művész-, zenész- és provokátorcsoport milyen elemi hatást gyakorolt a korszak gondolkodásmódjára. Hogy milyen brutális csapásként érte a szocialista blokk kultúrpolitikáját egy maréknyi, alig leplezetten náci és kommunista katonai és ideológiai jelképeket használó, Wagnert és a korabeli mainstream popzenét egyaránt parodizáló avantgardista. A Laibach többször járt már Magyarországon, de mostani fellépése is ékes bizonyítéka lesz annak, hogy ez a több mint negyedszázada létező zenekar és művészcsoport most is épp olyan friss, aktuális és érvényes, mint megalakulásakor.

Bővebben >>

… kortárs magyar drámák fesztiváljára Debrecenbe

Sopron és Eger után Debrecenben a Csokonai Színházban rendezik idén a DESZKA Drámaírók és Színházak Kerekasztalát. A tervek szerint a fesztivál ezentúl itt is marad. A rendezvény célja: a kortárs magyar drámairodalom értékeinek bemutatása és népszerűsítése, egymás munkáinak és művészi törekvéseinek minél teljesebb megismerése, a mai magyar drámák színrekerülési feltételeinek javítása, és folyamatos, baráti párbeszéd kialakítása szerző és szerző, szerző és színház, színház és közönség – illetve az értékteremtő körforgás minden résztvevője között. Jó néhány drámaíró-korosztály van egyszerre jelen a színen, a legfiatalabbaktól a nagyjelentőségű művészi múlttal rendelkezőkig, és éppen ez, vagyis darabjaik sokszínűsége teremti meg a közönség számára a társadalom hiteles rajzolatát. A Deszka hat napig tart. Ebből a hétvégén látható Hamvai Kornél Castel Felice című darabja, Spiró György PRAH című előadása Visky András: Tanítványokja és Forgách Andrástól A kulcs.

Vasárnap, február 18.

… busójárásra Mohácsra


Menjek vagy maradjak – Laibach vagy Mátrix 3



Bár már csütörtökön elindult a népi mulatság, a hétvégére is érdemes becsatlakozni. Az igazi busófelvonulás vasárnap van. A busójárást, a magyarországi farsangi szokások közül az egyik legismertebb illetve legnépszerűbb eseményt. A XVIII-XIX. században még tiltott szokásokat a XX. század elején élesztették újjá. A busó öltözete régen is olyan volt, mint ma: szőrével kifordított rövid bunda, szalmával kitömött gatya, amelyre színes, gyapjúból kötött cifra női bütykös harisnyát húztak, lábukon bocskort viseltek. Ami azonban a busót busóvá teszi: a fűzfából faragott, hagyományosan állatvérrel festett birkabőrcsuklyás álarc. Az utazási irodák 3500-5000 forintért kínálnak egy egynapos, buszos kirándulást Mohácsra, amelynek keretében bele lehet kóstolni a farsangi karnevál ízébe.

… japán dobosok koncertjére


Menjek vagy maradjak – Laibach vagy Mátrix 4




Tavaly már volt itt a Yamato társulat, idén most új műsorral jelentkeznek, amit először szerdán lehetett látni. Ezt vasárnap megismétlik a Budapest Kongresszusi Központban, majd február 20-án Debrecenben. A világot japán tradicionális hangszerekkel, a Wadaiko dobokkal járják, és előadásaikban ötvözik a tradicionális dobokra épülő japán zenei motívumokat a legmodernebb show-elemekkel. A Yamato több mint 1000 előadása során több tucat országban (Japánban, Kínában, Dél-Koreában, Indonéziában és Szingapúrban, Dél-Amerikában és Európában) mutatta már be műsorait, ezidáig több mint egymillió ember előtt. A fellépő társulat tíz tagból áll, férfiak és nők fele-fele arányban, de a főszereplő a nagy taiko dob, amely 1,7 méter átmérőjű, és több mint 500 kilót nyom. A dobtest 400 éves fából készült. Az új műsorukat Shin-On névre keresztelték, amely a víz, a szél, a tűz és a szívdobbanás témái köré rendeződik.

..kiállításra


Van Gogh Budapesten



Menjek vagy maradjak – Laibach vagy Mátrix 5




Száz év után Van Gogh-kiállítás nyílt Közép-Európában, közelebbről a Szépművészetiben, ahol a holland festő mintegy 80 alkotását mutatják be. A Magyarországon 400 millió forintos rekordbüdzséjű rendezvényre rekord félmilliós nézőszámra számítanak. A tárlat március 20-ig látogatható.

bővebben >>

… moziba

S. O. S. szerelem!


Menjek vagy maradjak – Laibach vagy Mátrix 6



Bár mostanában divat a földbe döngölni Sas Tamást. Ezúttal a maga romantikus vígjáték kategóriájában szerethető filmet tett le az asztalra. A történet szerint a busás pénzért első osztályú vonzalmat biztosító hazai vállalkozás vezetője (Csányi Sándor) miközben új kliense (Fenyő Iván) boldogságán fáradozik, beleszeret a „kiszemelt prédalányba” (Ullmann Mónika). A hasonló tematikájú (hollywoodi) filmek – Roxanne (1987), A randiguru (2005) – gyökereiket tekintve Edmond Rostand „középiskolai” klasszikusán, a Cyrano de Bergeracon alapulnak, mint ahogyan nagyjából Szurmai-Sas története-filmje is, persze a mába helyezve a sztorit, alkalmazkodva (az idióta) kor tüneteihez. És a magyar viszonyokhoz.

Bővebben >>

Maradjak…

… tévézni


Péntek, február 16.
21:10
RTL Klub

Mátrix



Menjek vagy maradjak – Laibach vagy Mátrix 7




Nem nagyon van olyan, aki még ne látta volna a Wachowski-testvérek filmjét, de mint a legjobb darabok, szerencsére ezt is többször újra lehet nézni. Ráadásul hiába van meg az embernek DVD-n, csak szívesebben megnézi a tévében. Nem is érteni, hogy miért, talán szükség van a reklámszünetekre, hogy elintézzük a fröccsöt és a vécét. A történet elmesélésébe bele sem kezdenénk. Mindenesetre a Mátrixot azért is érdemes megnézni, hogy az azóta eltelt időszakban hány film, reklám, klip lopott ötletet, trükköt, arculatot. Mindegyik megtalált tolvaj után igyunk egy fröccsöt. A film végére biztos a delirium tremens (fröccstől ez egyáltalán lehetséges?)

Szombat, február 17.
22:25
m1

Swimming Pool



Menjek vagy maradjak – Laibach vagy Mátrix 8




François Ozon, a 8 nő rendezője filmdrámájában Sarah Morton sikeres angol krimi-írónő. London zajától és a sok munkától megfáradva elfogadja kiadójának ajánlatát, és Dél-Franciaországba utazik feltöltődni és ihletet meríteni az új regényéhez. A nyaralóban azonban váratlanul megjelenik a londoni kiadó lánya, és ettől kezdve mind a munkának, mind a kikapcsolódásnak lőttek… A vadóc, bulizós, szexuálisan túlfűtött Julie fenekestül felfordítja a zárkózott és prűd írónő mindennapjait. A két nő különös, mind szorosabbá váló kapcsolata egyre drámaibb formát ölt.

Vasárnap, február 18.

21:35
m1

Maléna



Menjek vagy maradjak – Laibach vagy Mátrix 9




Bár a Aki Kurosmaki filmje, A múlt nélküli ember is vasárnap este megy a tévében, most a közelgő Oscar-díj átadáskor mégis inkább a korábbi jelölt Koltai Lajos és győztes Giuseppe Tornatore filmjét választottuk, és hát persze az sem az utolsó érv mellette, hogy Monica Bellucci a főszereplő. Ő játsza Malénát a napsütötte, álmos szicíliai kisváros szépét. Nemrég költözött ide, a férje a fronton van, és amikor csak végigmegy az utcán, férfiak vágyakozó tekintete és feleségek irigy pletykái kísérik minden lépését. Vézna, tizenéves srácok követik biciklijükön mindenhová, hogy lélegzetelállító szépségét minél tovább csodálhassák. A fiúk között van az élénk fantáziájú Renato, akit vágyai a fantázia világának váratlan magasságába röpítenek. Ám ahogy az évek telnek, Malénának – és az őt titkon csodáló Renatónak is – szembesülnie kell a könyörtelen valósággal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik