Élet-Stílus

Zsírszegény tejet ad a csodatehén

Új-zélandi kutatók találtak egy tehenet, amely a normálisnál jóval alacsonyabb zsírtartalmú tejet ad. Jelenleg a csodanőstény szaporításán dolgoznak.

A ViaLactia nevű biotechnológiai cég 2001-ben Új-Zéland területén négymillió tehéntől származó tej összetételét elemezte. Ennek kapcsán fedezték fel, hogy az egyik tehén – a kutatók a Marge nevet adták neki – telített zsírsavakban szegény tejet ad.

Az átlagos tehenektől származó zsíros tej 3,6 százalék telített zsírt tartalmaz. Ezt a feldolgozás során eltávolítják, így készül a 0,1 százalék zsírtartalmú sovány tej. Ha a zsír egy részét visszaadják a sovány tejhez, félzsíros, 1,7százalékos tejet kapunk.

Marge teje a sovány tejnek megfelelő, 0,1 százalék telített zsírt tartalmaz, azonban egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdagabb annál. Nem mellékes az sem, hogy teje ugyanolyan jóízű, mint a többieké, és a belőle készült vaj hidegen is könnyen kenhető.

A ViaLactia jelenleg Marge szaporításán dolgozik, hiszen a diétás tehén egy génmutáció következtében ad zsírmentes tejet, és ezt a mutációt utódaiba is átörökítheti. Néhány nőstényutódánál már kimutatták, hogy örökölte a sovány tej előállításának képességét. A kutatók szerint 2011-re várható, hogy összegyűlik egy teljes csorda sovány tejet adó tehén, és beindulhat az eredendően zsírszegény tej tömegtermelése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik