Élet-Stílus

Filmzenei fesztivál a Budavári Palotában

Filmzenei fesztivált rendeznek szombattól Budapesten; a kétnapos rendezvénynek a Budavári Palota Oroszlános udvara ad otthont.

Az eseményre a szakma képviselőit, valamint a filmzenét és a zenés filmet kedvelő közönséget várják – mondta Zakár Péter, a fesztivál producere a két héttel ezelőtt tartott sajtótájékoztatón.

A fesztivál szombaton este gálakoncerttel indul, amellyel a szervezők az idén 75 éves John Williams zeneszerző előtt tisztelegnek. A művész nevéhez több mint száz film zenéje fűződik, olyan világsikeré, mint a Csillagok háborúja-széria, az Indiana Jones-trilógia, a Harry Potter-sorozat, a Cápa, a Hegedűs a háztetőn, vagy a Schindler listája.

A hangversenyen Stephen D,Agostino amerikai karmester vezényletével a Budafoki Dohnányi Zenekar előadásában csendülnek fel John Williams szerzeményei. A meglepetésekkel és látványos show-elemekkel fűszerezett performanszon “életre kelnek” a filmhősök.

A fesztivál második napján, vasárnap előadások hangzanak el egyebek közt a James Bond-filmek zenei világáról, valamint Rózsa Miklós, az 1995-ben Los Angelesben elhunyt háromszoros Oscar-díjas zeneszerző filmzenei munkásságáról. Szó esik olyan filmzenékről is, amelyeket végül nem használtak fel, a résztvevők betekintést nyerhetnek a hangrestaurálás világába, s találkozhatnak az 56 csepp vér című film alkotóival is.

A helyszínen plakátkiállítást rendeznek, különleges kellékeket és jelmezeket mutatnak be, mindemellett filmes játszóház és filmes “bolhapiac” várja az érdeklődőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik