Élet-Stílus

Davis Kupa: az amerikaiak egy lépésre a győzelemtől

Portlandben alakul a hazai siker: a Davis Kupa döntőjének első napján a házigazda amerikaiak mindkét találkozót megnyerték, így optimistán várhatják a folytatást.

Kapcsolódó linkek


tenisz.lap.hu
sport.lap.hu

A portlandi Memorial Coliseumban rendezett Egyesült Államok-Oroszország Davis Kupa finálé első mérkőzésén Andy Roddick esélyt sem hagyva, 6:4, 6.4, 6:2-re legyőzte Dmitrij Turszunovot.

A hazaiak egyes számú játékosának győzelme gyakorlatilag papírforma eredménynek számított, hisz ellenfele csupán 34. a világranglistán (más kérdés, hogy kettejük mérlege a meccs előtt mindössze 2-1 volt az amerikai javára).

A nem egész két óráig tartó küzdelemben a nagy napot kifogó Roddick 25 ászt küldött Turszunov térfelére. A mintegy 13 ezer néző előtt Turszunov már az elején nagy bajba került: az első játszma harmadik játékában három break-labdát hárított, az ötödikben viszont egy félresikerült fonákütés miatt el is vesztette adogatójátékát, s Roddick nem kegyelmezett.

A második felvonás még hamarabb eldőlt.
Az orosz már a harmadik játéktól futhatott az eredmény után, s bár egyszer – a nyolcadik játékban – közel került ahhoz, hogy megszorongassa a világranglista hatodikját, utóbbi egy ásznak köszönhetően a második játszmát is megnyerte. A harmadik szettben még inkább kidomborodott Roddick fölénye.

„Ma jól ment a játék” – értékelt Roddick. „Egész héten az adogatásokat gyakoroltam, és mivel jó formába lendültem, tudtam, hogy nem lehet nagy gond. Sokat segített a gyors borítás is, így visszavághattam Dmitrijnek a tavalyi elődöntőben elszenvedett ötszettes vereségért.”


Davis Kupa: az amerikaiak egy lépésre a győzelemtől 1

James Blake három és félórás küzdelem után nyert (Getty)


Ha Roddick győzelme borítékolható volt, James Blake igencsak felülteljesített. Akárcsak honfitársa, Blake is kikapott ellenfelétől a tavalyi elődöntőben – akkor is, most is hatalmas adok-kapok döntött a győztesről. A három és félórás mérkőzés első két játszmáját az amerikai nyerte, Juzsnij azonban magára talált és rövidítésben megnyerte a harmadik szettet.

A negyedik játszmában 5.4-nél Blake elrontotta a szerva-játékát, ám végül megcsípte a rövidítést, amelyet 7-3-ra megnyert azok után, hogy Juzsnij a hálóba püfölt egy fonákegyenest.
„Juzsnij kiválóan játszott, és nem egyszer kerültem bajba” – árulta el Blake. „Tapasztaltabb Davis Kupa-játékos mint én, de nem utolsó sorban a közönség támogatása miatt talpra tudtam állni. Életem legfontosabb meccse volt a mai.”

Blake győzelmének köszönhetően a házigazdák 2-0-s előnnyel várhatják a folytatást, azaz az oroszoknak már nem szabad hibázniuk, amennyiben szeretnék megvédeni címüket. A két ország képviselői eddig háromszor találkoztak a Davis Kupában, ebből kétszer a 31 elsőséggel rekorder, ám 1995 óta nyeretlen amerikaiak diadalmaskodtak.

Az oroszok ellen szól, hogy párosban a Bryant-fivérek, Bob és Mike várnak a Nyikolaj Davigyenko-Igor Andrejev kettősre. Az ötszörös Grand Slam-győztes Bryant testvérek eddigi 13 Davis Kupa-mérkőzésükből mindössze egyet veszítettek el.

Davis Kupa, döntő, Portland
Andy Roddick-Dmitrij Turszunov 6:4, 6:4, 6:2
James Blake-Mihail Juzsnij 6:3, 7:6, 6:7, 7:6
Az állás: Egyesült Államok-Oroszország 2-0

Ajánlott videó

Olvasói sztorik