Élet-Stílus

Halálra ítélték egy autópályacég vezetőjét

Ötvenmillió jüan (6,8 millió dollár) értékben elkövetett korrupció vádjával halálra ítélték egy kínai autópályacég vezetőjét – jelentette csütörtökön az Új Kína hírügynökség.

A Csang Hsziao-kuang (Zhang Xiaoguang), az Észak-keleti Autópálya Vállalat volt vezetője elleni halálos ítélet végrehajtását a Csilin (Jilin) tartománybeli Pajcseng (Baicheng) bírósága másodfokon két évre felfüggesztette, a verdiktet várhatóan életfogytiglani elzárásra változtatják.

A hatóságok szerint Csangnak köze volt ahhoz az ügyhöz is, amelyben két másik, két éve Kanadába menekült gyanúsítottat vádolnak 1 millió jüan (130 millió dollár) bankszámlákról való jogtalan eltulajdonításával.

Az Új Kína szerint Csangot a bíróság egyebek közt kenőpénz elfogadásában, korrupcióban és köztulajdon megkárosításában találta bűnösnek. Csang személyes vagyonát is elkobozták.

Kínában a fehérgalléros bűnözés kemény büntetése nem is annyira ritka eset. Három éve, három férfit azért végeztek ki, mert 2,4 millió dollár értékben károsították meg a Kínai Fejlesztési Bankot (China Contruction Bank), a negyediknek, egy banki tisztviselőnek pedig azért kellett az életével fizetnie, mert 10,3 millió dollár értékben rövidítette meg munkaadóját, a Kínai Bankot (Bank of Chine).


Nemzetközi emberi jogi csoportok régóta bírálják Kínát, amiért halálbüntetést alkalmaz különböző, nem erőszakos bűncselekmények elkövetőivel szemben. Peking azzal védekezik, hogy a kivégzések eszközül szolgálnak a csalás és a korrupció elleni küzdelemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik