Élet-Stílus

A sport urai: Abramovics a leggazdagabb

A sport már régen nem játék, hanem kőkemény üzlet. Ezt támasztja alá, hogy a világ leggazdagabb emberei is további pénzkereseti lehetőséget látnak benne, persze akad olyan is, aki passzióból szórja a pénzét kedvenc csapatára. Az amerikai Forbes magazin őket rangsorolja, az első helyen a Chelsea csapatának orosz tulajdonosa, Roman Abramovics tanyázik.

Kapcsolódó link


sport.lap.hu

1. Roman Abramovics (orosz)
Sport: Chelsea (labdarúgás)
Becsült vagyona: 18,7 milliárd dollár
Profil: olaj-, gázipar
Lakóhelye: London
Kora: 41 éves

Roman Abramovics gazdagságát 18,7 milliárd dollárosra becsülik, ezzel a leggazdagabb orosz oligarcha a legtehetősebb üzletember, aki pénze egy részét a sportra áldozza. A Premier League-ben szereplő FC Chelsea tulajdonosa olajügyletből tett szert vagyona nagy részére.

Abramovics számára a sport, ezen belül a labdarúgás nem a további gyarapodást, hanem sokkal inkább a felhőtlen szórakozást szolgálja – futballcsapatot tart fenn, mert megteheti. 2003-ban tette rá a kezét az akkortájt adóságokban „fuldokló” Chelsea-re, rögtön 170 millió dollárt költött új játékosok igazolására, és természetesen azóta is jelentős pénzt ölt a „kékekbe”. A Chelsea értéke 58 százalékkal nőtt az Abramovics-éra alatt, ma már a világ nyolcadik leggazdagabb labdarúgócsapata. A klub jól megfizetett sztárjai az elmúlt négy évben két bajnoki aranyéremmel, két Ligakupa- és egy FA-kupa-győzelemmel szolgálták meg a „főnök” pénzét. A kiugró siker, az Abramovics által áhított Bajnokok Ligája-diadal ugyanakkor még mindig várat magára. Ha ez meglesz, talán új stadion is épül.

2. Silvio Berlusconi (olasz)
Sport: AC Milan (labdarúgás)
Becsült vagyona: 11,8 milliárd dollár
Profil: média és szórakoztatóipar, politika
Lakóhely: Olaszország
Kora: 71 éves


A sport urai: Abramovics a leggazdagabb 1

A Forbes-lista második helyén is egy európai üzletember áll, aki szintén a labdarúgásra áldozza a pénzét. Silvio Berlusconi becsült vagyona 11,8 milliárd dollár. Alapítója és főrészvényese a Fininvest nevű cégnek, amely elsősorban médiában és a szórakoztatóiparban utazik, három televíziós csatornát tulajdonol és működtet. A 71 éves médiaguru a politika színapdán is jelentős szerepet tölt be: a Forza Italia jobbközép tömörülés vezetője, kétszer választották meg miniszterelnöknek.

Itália legtehetősebb embere 1986-ban lett az AC Milan elnöke. A csapat kétévnyi botladozás után, 1988-ban nyerte újra a scudettót, és ezzel együtt hét bajnoki aranyérem, emellett egy Olasz Kupa-, öt olasz Szuperkupa-, öt BEK/BL-, szintén öt európai Szuperkupa-, valamint két Világkupa-győzelem köthető Silvio Berlusconi nevéhez.

Az eredménysorból is kitűnik, az AC Milan a világ legjelentősebb labdarúgóklubja (a leggazdagabb labdarúgócsapatok rangsorában az ötödik helyen áll), becsült értéke nem kevesebb mint 825 millió dollár.

3. Micky Arison (amerikai)
Sport: Miami Heat (kosár)
Becsült vagyona: 5,8 milliárd dollár
Profilja: hajózás
Lakhely: Bal Harbour, Florida
Kora: 58 éves


A sport urai: Abramovics a leggazdagabb 2

A Carnival Corporation hajózási céget vezető Micky Arison édesapja, Ted Arison 1988-ban 14 millió dollárért vásárolt érdekeltséget az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA) szereplő Miami Heatben. A fiú 1995-ben 68 millió dollárért megszerezte a floridai klub részvényeinek fennmaradó részét, így egyedüli tulajdonos lett. 2004-ben aztán leszerződtette a szupersztár Shaquille O’Nealt, aki Dwyane Wade-del vállvetve fennállása első bajnoki győzelmére vezette a gárdát 2006-ban.

Micky Arison – aki a Forbes felmérése szerint a világ száz leggazdagabb emberének egyike volt a 2006-os év végén – bebizonyította a sportban is lehet komoly üzleti sikert elérni, hiszen az általa felfutatott Miami Heat értékét 409 millió dollárra becsülik.

4. William Davidson (amerikai)
Sport: Detroit Pistons és Shock, Tampa Bay Lightning (kosár, jégkorong)
Becsült vagyona: 4.5 milliárd dollár
Profil: üveggyártás
Lakóhely: Bloomfield Hills, Michigan
Kora: 85 éves


A sport urai: Abramovics a leggazdagabb 3

A Forbes-lista negyedik helyén az ügyvédi végzettséggel rendelkező, de a vagyonát üveggyártással szerző William Davidson áll. Az üzletember az elmúlt 30 évben két kosárlabda- és egy hokicsapatot vásárolt meg, ez utóbbit azonban a hírek szerint hamarosan eladja. Elsőként az NBA-ben vitézkedő Detroit Pistonst szerezte meg még 1974-ben Davidson 8 millió dollárért – a csapat jelenleg közel 430 milliót ér, annak ellenére, hogy idestova 20 éve ugyanabban a stadionban játszik.

A WNBA-ben szereplő Detroit Shock az elmúlt négy idényben kétszer lett bajnok. A város profi férfi csapata, a Pistons is szép sikereket ért el az utóbbi években: 2004-ben és 2005-ben is nagydöntőt játszottak, igaz ebből csak egyet nyertek meg. Az észak-amerikai profi jégkorongligában érdekelt Tampa Bay Lightning tulajdonjogát 1999-ben szerezte meg 115 millió dollárért Davidson. Rövidesen megválik azonban a csapattól, már csak a liga engedélyére vár, hogy 206 millióért eladhassa az Absolute Hockey Enterprises-nak.

Charles Dolan és családja (amerikaiak)
Sport: New York Knicks és Rangers (kosár, jégkorong)
Becsült vagyon: 3.2 milliárd dollár
Profil: kábelszolgáltató
Lakóhely: New York
Kora: 81 éves


A sport urai: Abramovics a leggazdagabb 4

Az üzletember és családja New York-ban kisebb birodalmat épített fel: a legendás Madison Square Garden mellett övék a város profi hoki- és kosárcsapatacsapata is.

A Knicks és a Rangers megvásárlásához szükséges tőkét a családfő a Cablevision nevű cégén keresztül szerezte. A kábelszolgáltatót 1986-ban a tőzsdére vitte Dolan, jelenleg viszont már azért harcol, hogy ismét visszakerüljön a család tulajdonába.

A Rangers az elmúlt években lassan elindult felfelé, ugyanakkor a tíz éve még NBA-nagydöntőt játszó Knicks hiába fizet 118 millió dollárt (ligarekord) évente a játékosainak, a várt sikerek elmaradnak.

A további sorrend:
4. Carl Pohlad (Minnesota Twins) 3,1
5. Mark Cuban (Dallas Mavericks) 2,6
6. H. Wayne Huizenga (Miami Dolphins) 2,5
6. Malcolm Glazer és családja (Manchester United) 2,5
8. Dermot Desmond (Celtic) 1,8
9. Michael Ilitch (Detroit Tigers és Red Wings) 1,6
10. Jerral Jones (Dallas Cowboys) 1,5

Ajánlott videó

Olvasói sztorik