Élet-Stílus

Végnapjait éli a matricás korszak

Jövő év január elsejétől megszűnik a szélvédőre ragasztandó matrica, az autópályák jogos használatát csupán egy bizonylattal kell majd igazolnunk.

Az Állami Autópálya Kezelő közleménye szerint az új e-matricás rendszerben az úthasználati jogosultságot a megszokott módon lehet megvásárolni, tehát az autópálya-kezelő ügyfélszolgálati irodáiban, benzinkutaknál, valamint SMS-ben, interneten, telefonhívással és mobilvásárlással.

A gépjármű vezetője a vásárlás után bizonylatot, illetve nyugtázó üzenetet kap, amelyet az érvényesség utolsó napjától számított 1 évig kell majd megőrizni, mert a pótdíj megfizetésére vonatkozó igény 1 év alatt évül el.

A papíralapú matrica megszűnése elsősorban a nyomdai és terjesztési költségek megtakarítását eredményezi, csak az idei évben hozzávetőleg 250 millió forintot jelentett ez. A felszabaduló összeget útfejlesztésekre és üzemeltetésre fordítják.

Az értékesítési adatok alapján továbbra is jelentős mértékben növekszik az eladott matricák darabszáma. 2007 első tizenegy hónapjában az elmúlt esztendő hasonló időszakával összehasonlítva a járművezetők összességében mintegy 25 százalékkal többet vásároltak, ami 38 százalékos bevételtöbbletet eredményezett. Ez a 2006-os 32,4 milliárd forinttal szemben 2007-ben közel 44,7 milliárd forintos bruttó összeget jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik