Élet-Stílus

Világsztárdömping a Tavaszi Fesztiválon

Véglegessé vált a 27. Budapesti Tavaszi Fesztiválon fellépő (BTF) világhírű művészek listája; az orosz hegedűvirtuóz, Maxim Vengerov harmadszor lesz a rendezvény vendége, míg például Nigel Kennedy és a Monte-Carlói Balett első ízben szerepelnek a programban - mondta az MTI-nek a fesztivál marketingvezetője.

“Negyedik alkalommal játszik Magyarországon Maxim Vengerov, aki immár harmadszor lesz a BTF vendége, ő már szinte haza jár hozzánk” – mondta Koch Andrea. Szavaiból kiderült, hogy részben “közkívánatra” hozzák el ismét a hegedűvirtuózt a fesztiválra, hiszen a magyar közönség rendkívül lelkesen fogadja évről-évre a Szibériából származó művészt, legutóbbi koncertjét 40 perces “tomboló taps” kísérte. Vengerov repertoárjában ezúttal Mozart, Beethoven, Prokofjev és Sosztakovics is szerepel – tette hozzá Koch Andrea.

Jazz koncert a Vivaldi-hegedűstől



Világsztárdömping a Tavaszi Fesztiválon 1

Nigel kennedy

A marketingvezető a fesztiválra érkező számos világhírű művész közül kiemelte Nigel Kennedy-t is, akinek koncertje iránt máris hatalmas az érdeklődés. “Iszonytató izgalom övezi” a brit muzsikus első hazai fellépését, őt elsősorban Vivaldi extravagáns előadójaként ismerhetik, de most legújabb dzsessz albumát mutatja be – mondta.

A fesztivál vendége lesz Branford Marsalis, a dzsessz egyik amerikai mestere is, akinek fellépése a szervezők szerint igazi “forró hangulatú zeneünnep” lesz. A Grammy-díjas szaxofonos, aki jelenleg is világkörüli turnén szerepel, a közelmúltban Budapesten adott hangversenye után most könnyedebb élményt ígér a fővárosi közönségnek – hangsúlyozta Koch Andrea.

Rómeó és Júlia balett: alig van már jegy


A
Világsztárdömping a Tavaszi Fesztiválon 2

Rómeó és Júlia

Monte-Carlói Balett – amely szintén első ízben szerepel a programban – ugyancsak megfelel a “világsztár kategóriának” – mondta a rendezvény főmunkatársa, hozzátéve, hogy a társulat Rómeó és Júlia előadására – habár három nap alatt négyszer is eltáncolják a darabot – jegyek már csak korlátozott számban kaphatók.

Riccardo Muti világhírű karmesternek az angol Philharmonia Zenekarral közös estjére már minden jegyet eladtak. A milánói Scala egykori zeneigazgatója, aki évtizedekkel ezelőtt dirigált utoljára Budapesten, Mozart és Csajkovszkij mellett Liszt Ferenc Les Préludes-jét is vezényli majd a hazai közönségnek – mondta Koch Andrea.


Portugál és Brazil szimfonikusok


Világsztárdömping a Tavaszi Fesztiválon 3

Deutsche Kammerphilharmonie

A fesztivál klasszikus zenei kínálatából kiemelte még a Portugália elsőszámú együttesének számító Gulbenkian Zenekart és a Brazília legkiválóbb szimfonikus zenekarának tartott Sao Paulói Szimfonikusokat. A dél-amerikai együttes Ránki Dezső zongoraművésszel közösen adja majd elő Bartók II. zongoraversenyét.

A Kodály-évforduló jegyében ugyancsak magyar remekművet hallhat a publikum a német Deutsche Kammerphilharmonie Zenekartól, amelynek művészei – a világhírű Maria Joao Pires zongorakíséretével – a Galántai táncokat játsszák majd.

Flamenco és cigányzene


Világsztárdömping a Tavaszi Fesztiválon 4

Rózsa Miklós

“A BTF mindig is fontos feladatának érezte, hogy új művészi produkciókat, különleges alkotásokat is bemutasson a programjában. Ilyen lesz az a világpremier is, amely a flamenco és a cigányzene találkozásáról szól” – fogalmazott Koch Andrea a spanyol táncos, Maria Serrano és a magyar cimbalomművész, Balogh Kálmán közös előadásáról, amelyben több spanyol és magyar táncos, valamint zenész is közreműködik.

Rózsa Miklós, a “méltatlanul elfeledett” háromszoros Oscar-díjas magyar zeneszerző emléke előtt tiszteleg az az egyestés produkció, amelyet a MÁV Szimfonikus Zenekart dirigáló Liszt-díjas karmester, Pál Tamás vezényel – emelte ki a program magyar vonatkozású különlegességei közül a fesztivál főmunkatársa. Az 1995-ben elhunyt alkotó emlékére rendezett előadásról elmondta: Rózsa Miklós Brácsaversenye mellett megidézik a zeneszerző Oscar-díjas filmzenéit is Hitchcock Bűvölet, George Cukor Kettős élet (Othello) és Wyler Ben Hur című filmjei segítségével.

Színházcsemegék


Világsztárdömping a Tavaszi Fesztiválon 5

Théatre Vidy-Lausanne

Az idei fesztivál legkülönlegesebb színházi csemegéjének – több magyar premier mellett – a Théatre Vidy-Lausanne vendégjátéka ígérkezik. Az “Eraritjaritjaka, frázismúzeum” című előadás szövegét napjaink egyik legsajátosabb színházi alkotója, Heiner Goebbels hozta létre, elsősorban Elias Canetti írásaira támaszkodva. A német művész francia nyelvű produkcióját a Művészetek Palotájában láthatja a közönség.

128 esemény, 3500 fellépő

A 27. Budapesti Tavaszi Fesztivál programja március 16-án kezdődik, a 17 napos eseménysorozat keretében 128 rendezvényt tartanak, 48 helyszínen, több mint 3500 fellépővel. A fesztivál költségvetése 1,3-1,4 milliárd forint, ennek 38 százalékát teszi ki az állami támogatás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik