Élet-Stílus

Rekordmeleg New Yorkban: 22,2 fok

Miközben Coloradóban 120 centis hó fedi az állam egyes részeit, az USA észal-keleti részén olyan meleg van, mint még soha. A Central Parkban több mint húsz fokot mutatott a hőmérő csakúgy, mint több nagyvárosban arrafelé. Az időjárás azonban a világ többi részén is igen szeszélyes.

Az Egyesült Államok északkeleti részében rekord közeli meleget mértek. New York belvárosában, a Central Parkban 22,2 Celsius-fokot mutatott a hőmérő. Ez miden idők legmagasabb januári hőmérsékleti csúcsa.

Hasonló meleget mértek a New York állambeli Albany nemzetközi repülőterén (21,7 Celsius-fok), és a bostoni Logan repülőtéren (20,5 Celsius-fok). New Yerseyben államban, Newarkban, Trentonban és Atlantic Cityben ugyancsak megdőltek az 1950-ben rögzített hőmérsékleti rekordok. Ezeken a településeken idén még nem volt hó.

Az amerikai oceanográfiai- és légköri hatóság arra figyelmeztetett, hogy az El Niño időjárási jelenség következményeként két Celsius-fokkal lesz melegebb decemberben, januárban és februárban, mint a 30 éves átlaghőmérséklet. David Robinson, a New Yersey állambeli Rutgers egyetem klímakutatója pedig azt mondta, hogy 1990 óta ez a nyolcadik legmelegebb tél, és ez a globális felmelegedésre vezethető vissza.

A különlegesen meleg időjárás ugyanakkor nem vonatkozik az Egyesült Államok teljes területére, Coloradóban például komoly gondokat okoz a hó. Lavina temetett maga alá két gépkocsit egy forgalmas hegyi átjárónál szombaton egy síközpont közelében. Nyolc embert mentettek ki a betemetett járművekből, valamennyiüket kórházba szállították – közölte Eric Winn, az állami autómentő szolgálat munkatársa. A kimentettek állapotáról nem tudni közelebbit. Spencer Logan, a coloradói lavinainformációs központ munkatársa szerint az elmúlt hetekben három hóvihar több mint 120 centiméteres hóréteggel borította be Colorado állam egyes részeit. A hegyi átjárót lezárták, és várhatóan legkorábban csak vasárnap nyitják meg újra.

Heves szelek Japánban


Heves széllökések miatt számtalan légi járatot nem indítottak útnak Japán középső részén, az ország északi részén ugyanakkor hóviharok miatt állt le a vonatközlekedés. A Nagoja ipari központ közelében lévő fekvő Aicsi repülőterén 170 járatot töröltek szélvihar miatt. Japán északi részében leállt a pontosságáról híres szupergyors vasút, a Sinkanzen forgalma. Az óránkénti 170 kilométeres sebességgel száguldó szél Hokkaido szigetén épületek tetejét tépte le és elektromos vezetékeket szakított el, mintegy 5700 otthon maradt áram nélkül. Az elmúlt 24 órában a szigeten több mint 80 centiméteres hó hullott. A japán fővárost, Tokiót egyelőre elkerülte a rendkívüli időjárás.

A japán meteorológiai intézet előrejelzésében arra figyelmeztetett, hogy az ország északi és keleti részében továbbra is heves széllökések lesznek, míg a tengeren marad a viharos idő, magas hullámokkal. Egyes helyeken már így is 9 méteres hullámokat észleltek. Oszaka szél korbácsolta kikötőjében emiatt két komp összeütközött, fedélzetükön mintegy hétszáz ember utazott. Senki sem sérült meg.


Tombol a tél Bangladeshben


Évek óta a legzordabb tél “tombol” a dél-ázsiai Bangladesben, ahol az egy het óta tartó hideghullám már közel 100 halálos áldozatot követelt. A dakkai hatóságok vasárnapi közlése szerint főleg idős emberek és gyermekek haltak meg kihűlésben, mindenekelőtt a Himalája lábánál fekvő északi vidékeken, ahol éjszakánként 6 Celsius fok alá süllyed a hőmérséklet.


Ausztriában és Svájcban péntek óta két emberéletet követeltek a lavinák. A svájci Engadinban szombaton 2000 méteres magasság fölött temetett maga alá egy 45 éves síelőt egy 30 méter széles hócsuszamlás. Az osztrák Alpokban négy német síző csak a csodával határos módon élte túl a hóomlást, amelyet saját maguk idéztek elő. Ausztriában továbbra is csak várják a telet, a meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a jövő héten is marad a szokatlanul enyhe idő.


Brazília délkeleti részén 31-re emelkedett az egy hete tartó esőzés okozta áradások és földcsuszamlások halottjainak száma. A legsúlyosabb a helyzet Rio de Janeiro államban, ahol huszonhatan vesztek oda és legalább 15 ezren maradtak hajlék nélkül az ítéletidőben.


Az egyik legmelegebb esztendő volt


A 2006-os időjárási adatok megerősítik, hogy globális felmelegedés megy végbe a Földön – közölte vasárnap a Meteorológiai Világszervezet főtitkára. Egy francia rádiónak nyilatkozva Michel Jarraud elmondta, hogy 2006 a 6. legmelegebb esztendő volt a földkerekség egészét tekintve, a 4. legmelegebb az északi féltekén és a 2. legmelegebb Franciaországban.

A felmelegedést olyan aggasztó szélsőségek kísérik, mint az Afrika szarvát sújtó nagy szárazság, majd pusztító áradások ugyanott és olyan szokatlan helyeken, mint a Szahara. Szélsőségként említette a 2006. január 1-jén az ausztráliai Sydneyben mért 45 Celsius fokot, s aggódva beszélt arról, hogy tavaly 60 ezer négyzetkilométerrel csökkent a jégmezők kiterjedése az Északi-sarkon. 2007-et illetően további fölmelegedést jósolt az El Nino csendes-óceáni légköri jelenség következtében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik