Élet-Stílus

Hatezer éve zajlott háború nyomaira bukkantak

A világ eddigi legrégebbi háborújának nyomait fedezték föl Szíria északi részén, az iraki határ közelében német tudósok: történelem előtti csatateret és muníciót találtak.

A Die Zeit című német lapnak Clemens Reichel, a chicagói egyetem orientalisztikai intézetének német vezetője elmondta: az ásatások során a hatezer éves Hamoukar város romjai között nagy mennyiségű, keményre égetett agyaggolyóra utaltak.

Ezeket nyilvánvalóan tüzérségi munícióként használták parittyába, hajítógépbe. Ez az eddig ismert legrégebbi támadó háború és a hozzá való bizonyíték – jelentette ki a régész, aki 2003 óta vezeti a hatezer éves város feltárását.


Hatezer éve zajlott háború nyomaira bukkantak 1

A keményre égetett agyaglövedékek máig fennmaradtak.


Az ásatások és a régióban végzett egyéb feltárások a kutatók szerint azt mutatják, hogy a történelem másként zajlott, mint eddig feltételezték, a civilizáció valószínűleg nem úgy keletkezett, ahogyan a mai tankönyvekben leírják. A kutatók úgy vélik, hogy 5500 esztendővel ezelőtt a települést a mezopotámiai nagyhatalom uruk csapatai támadták meg, meghódították és felgyújtották.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik