Élet-Stílus

Filmszemle: 155 milliós büdzsé

Ulrich Gregor német filmtörténész, az egyik legismertebb filmtörténeti alapmű írója lesz a 38. Magyar Filmszemle játékfilmes zsűrijének elnöke – jelentette be Janisch Attila, a szemletanács elnöke kedden.

Az öttagú zsűrinek Ulrich Gregor mellett még két külföldi tagja lesz: Ellis Driessen holland filmforgalmazási szakember, fesztiválszervező és Mike Goodridge, a Screen International szerkesztője, filmkritikus. A magyar színeket Enyedi Ildikó filmrendező és Muhi András producer képviseli.

Két fődíj, előzsűri

Az idei filmszemle újdonságai között Janish kiemelte, hogy idén először két fődíjat osztanak ki: az év legjobb szerzői filmjét, és az év legjobb műfaji alkotását is külön jutalmazzák. A fődíj megkettőzésével a zsűri ösztönözni szeretné, hogy a nemzetközi sikereket arató szerzői filmjeink mellett megerősödjön a tehetséget és szaktudást egyaránt megkívánó műfaji filmezés is. Janisch Attila hozzátette: szeretnék, ha megszűnne a zsánerfilmes és szerzői filmes felfogás közti mesterségesen gerjesztett ellentét

A kettéválasztott fődíj mellett ugyancsak újdonságnak számít, hogy a versenyprogramba nevezett játékfilmek sorsáról előzsűri döntött. A közel negyven nevezett alkotásból végül 17 került a versenyprogramba. Mint Janish Attila elmondta, azért volt szükség az előzsűrire, mert 40 film elbírálása a tapasztalatok szerint kivitelezhetetlen, így szükségessé vált megszűrni ezeket.

Filmszemle: 155 milliós büdzsé 1

Janisch Attila bejelenti az idei zsûri névsorát (Fotó: Horváth Balázs)



Karátson és Réz is zsűrizik

A dokumentumfilmes grémium Karátson Gábor író, festő elnökletével áll fel, a testület tagja Csillag Ádám filmrendező és Csukás Sándor operatőr. A kísérleti- és kisjátékfilmes zsűri elnöke Tímár Péter filmrendező, tagja Gelencsér Gábor filmesztéta és Hartai László filmrendező. A tudományos és ismeretterjesztő filmes bizottságot Réz András filmesztéta vezeti, aki Mosonyi Szabolcs filmrendezővel és Rák József rendezővel, operatőrrel együtt dolgozik.

Hommage a Fábri Zoltán

A harmadik újdonság, hogy az idei szemlét először ajánlják egy nemzetközileg is ismert, már klasszikussá vált magyar filmesnek. A 38. Magyar Filmszemlét Fábri Zoltán emlékének tiszteleg. „Szeretnénk a szemlét minden évben összekapcsolni a magyar filmművészet egy-egy meghatározó, de már évtizedek óta nem közöttünk élő egyéniségének emléke előtti főhajtással. Fontosnak tartjuk, hogy ezzel is hangsúlyozzuk, a magyar filmnek nem csak prosperáló jelene és jövője, hanem nagyon jelentős múltja is van”– mondta Janisch Attila. Ez nem csak egy egyszerű gesztus: Fábri Zoltán festményeiből és díszletterveiből kiállítás nyílik a Nemzeti Galériában, műsorra tűzik több filmjét a szemlén és a televíziókban egyaránt.

12 milliárd magyar filmekre

A Filmszemle költségvetése, mint Tóth Erzsébet, a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) főtitkára elmondta, összesen 155 millió forint (tavaly 145 millió volt). Ebből 120 milliót az MMKA állt, a további 35 milliót a különböző támogatók. A 2006-ban nevezett filmek összköltsége elérte a 12 milliárd forintot (összehasonlításképp: Tom Cruise 1996-ban közel ennyit kapott a Mission Impassible című film főszerepéért) , melynek közel felét biztosította az állam különböző csatornákon, az MMKA ezen összeg negyedét állta. Tóth Erzsébet hozzátette, hogy bár még el sem kezdődött az idei szemle, már van 10-12 film, amely a következő filmszemlére készül. Azt is kiemelte, hogy mind a finanszírozás, mind a különböző szervezetek felé történő koordináció területén nagyon jó hatással van a magyar filmgyártásra a filmtörvény megszületése.

Több mint 300 alkotás

A 38. Magyar Filmszemle ünnepélyes megnyitója január 30-án este hét órakor lesz a Budapesti Kongresszusi Központban. A szemlét Sándor Pál új filmje, a Noé bárkája nyitja. A versenyprogramban 95 alkotás – 17 játékfilm, 39 dokumentumfilm, 30 kísérleti- és kisjátékfilm, valamint 9 tudományos- és ismeretterjesztő film indul. Versenyen kívül 17 játékfilm, 11 tévéfilm, 96 dokumentumfilm, valamint 51 kísérleti- és kisjátékfilmet nézhetnek meg az érdeklődők a nyolc nap alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik