Élet-Stílus

Budapesten a világ legjobb természetfotói

Az év természetfotósa elnevezésű nemzetközi verseny 2005-ben győztes fotóiból nyílt kiállítás kedden Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeumban.

A világ legjobb természetfotóit bemutató nemzetközi vándorkiállítást első alkalommal láthatja a nagyközönség a múzeumban. A BBC Wildlife Magazine és a londoni Natural History Museum közös szervezésében lebonyolított verseny győztes képei Londonból érkeztek Magyarországra.

Vásárhelyi Tamás, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgató-helyettesének az elmondása szerint az intézmény szeretne hagyományt teremteni a magyar mellett a nemzetközi természetfotók bemutatásával is. Így reményei szerint a jövőben minden évben helyet adnak a vándorkiállításnak.

A nagy múltú nemzetközi versenyen 2005-ben magyar siker született: a legtehetségesebb 26 év alatti fotósnak a zsűri Máté Bencét választotta meg. Az akkor még 19 éves fotós hat képét állították ki. Emellett az állatportrék kategóriában is díjazták Mosakodó róka című képét.

A növényfotó kategóriát Novák László nyerte, a felvétel egy vízben álló tavaszi tőzike tövét ábrázolja a környező erdő tükörképével. Egy másik felvétele a forma és a kompozíció kategóriában kapott elismerést, a képen repülő fenyőpinty csapat látható.

A kiállítással párhuzamosan, január 31. és március 26. között tekinthető meg a múzeumban a két magyar díjazott, Máté Bence és Novák László fotóiból készült kamarakiállítás.

Az április 2-ig látható vándorkiállításon a magyar alkotók képei mellett tizenhárom felnőtt és három ifjúsági kategóriába rendezve tekintheti át a közönség a világ természetfotósainak munkáit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik