Élet-Stílus

Karácsonykor tarolt az Xbox 360

Egy most született elemzés szerint 2010-ig a Sony Playstation konzoljai vezetik majd a játék konzolok piacát. Ennek ellentmondani látszik, hogy karácsonykor lényegesen több Xbox fogyott a boltokban. Sőt az új jövevény - a Nintendo Wii - is nagy kalamajkát okozott a konzolháborúban.

A Sony – egy elemzés szerint – 75 millió konzolt adhat el 2010-ig, amivel mindenképpen a játékgépek piacának vezető pozícióját szeretné, illetve tartaná meg. Az angliai székhelyű Datamonitor ugyanezen időszakra 40 millió Xbox-ot és 31 millió Nintendo Wii-t prognosztizál. A számok meglepőek, de egyre növekszik a kétkedők tábora. A szakértők egy része azt gondolja, hogy a Sony sok tekintetben lemaradt az idei karácsonyról, és ezt a hátrányt a Microsoft előnnyé változtatta az Xbox terjesztésében.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a Nintendo legújabb üdvöskéje – a Wii – viharos sikert hozott már az első napokban. A kevesebb marketinggel elindított, újszerű megoldásokkal rendelkező, olcsó játékgép meglepően hangos sajtóvisszhangja karácsony előtt szintén a Sony vevőit csökkentette.

Egy szintén most nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint a vásárlók jelenleg a Wii-t tartják a legmenőbbnek, a Sony Playstation-je pedig jelenleg csak harmadik a megkérdezettek listáján. Az új generációsok csatájának aposztrofált konzolversengést végül egyértelműen majd a játékosok döntik majd el, hiszen a jobb játékokat kínáló, az innovatívabb megoldásokat felmutató, játékgépek első forgalmi adatai még korántsem adnak egyértelműek.


Karácsonykor tarolt az Xbox 360 1

A Nintendó berobbant a köztudatba.


A „NextGen Wars”-nak már saját honlapjai is van, s eddigi számaik szerint a majd egy éves előnnyel rendelkező Xbox 360 9,5 millió eladott darabjával szemben a meglepetést okozó második befutó Wii 2,2 milliós sikere a piac rugalmas alkalmazkodó képességét mutatja. A Nintendo jól kalkulált, amikor azt gondolta, hogy a játékosokat még meg lehet fogni egy olcsó, menő készülékkel, ami ugyan technológiáját tekintve nem versenyezhetne a nagyokkal, mégis sikeres lehet azok mellett is.

A Sony 860 000 eladott konzolja pedig egyértelműen azt mutatja, hogy a túlfejlesztett technológia és a megjelenés állandó csúszása szép lassan lemorzsolhatja még a lojális konzolmegszállottakat is. A gyártási nehézségekkel is küzdő Sony még összeszedheti magát, és megfordíthatja a jelenlegi csúfos trendet. Bár ez egyes elemzők szerint egyáltalán nem valószínű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik