Élet-Stílus

Musical aratott a Golden Globe-on

A Dreamgirls (Álomlányok) című musical volt az idei Arany Glóbusz-díj legnagyobb nyertese: a film három elismerést is kapott a keddre virradóra Beverly Hillsben 64. alkalommal megrendezett gálán. Ugyancsak három díjat kapott az I. Erzsébet királynéról szóló tévéfilm is.

A Broadway sikerdarabja nyomán készült film, amelyet Diana Ross és egykori soulegyüttese, a Supremes sikertörténete ihletett, elnyerte a legjobb musical/vígjáték kategória Golden Globe-ját, a további két földgömbbel pedig két mellékszereplőjét: Eddie Murphyt és Jennifer Hudsont jutalmazta a Hollywoodi Külföldi Filmes Újságírók szervezete, a HFPA.

A legjobb drámai film a négy, a világ különböző részein játszódó, végül egymásba fonódó történetet feldolgozó Bábel, a mexikói Alejandro González Inarritu alkotása lett. Forest Whitakernek jutott a legjobb férfialakítás díja, az afroamerikai színész az egykori ugandai diktátort, Idi Amin Dadát személyesítette meg The Last King of Scotland (Skócia utolsó királya) című filmben.


Musical aratott a Golden Globe-on 1

Hugh Laurie brit színész a drámai sorozat legjobb férfi fõszereplõje


A legjobb női főszereplő Arany Glóbuszát is kortárs történelmi személyiség megformálásáért ítélték oda: Helen Mirren A királynő című filmben II. Erzsébet angol királynő alakját öltötte magára. E film forgatókönyvírója, Peter Morgan is Arany Glóbuszt kapott. Mirren begyűjthetett egy másik díjat is az I. Erzsébet királynőről szóló tévés filmért, amelyben szintén ő játszotta az uralkodót. Ez a minisorozat további két díjat is kapott, a legjobb tévéfilmét, valamint a kategória legjobb férfi mellékszereplőjének járót is, amelyet Jeremy Irons vehetett át.

A musical/vígjáték kategóriában a legjobb férfiszínész Sacha Baron Cohen, a Borat főhőse, a legjobb színésznő pedig Meryl Streep lett Az ördög Pradát visel című filmben nyújtott alakításáért. A legjobb rendezésért Martin Scorsese vihette haza a díjat A tégla című filmjéért. A legjobb idegen nyelvű film díját Clint Eastwood második világháborús filmje, a Levelek Iwo Jimából kapta.

A gálán az egykori látványos szuperprodukciók rendezőjéről, Cecil B. De Mille-ről elnevezett életműdíjat adtak át Warren Beattynek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik