Élet-Stílus

NBA: Duncanék megállították James királyt (videó)

A San Antonio sztárjai kikapcsolták LeBron Jamest az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) döntőjének első mérkőzésén, és így a keleti bajnoknak esélye sem volt arra, hogy megszorítsa a zseniális Tim Duncan és Tony Parker által vezérelt Spurst.

Kapcsolódó linkek

nba.lap.hu
sport.lap.hu

Videó: Spurs-Cavaliers

A keleti főcsoportdöntőben elképesztő teljesítményt nyújtott a Detroit ellen a Cleveland Cavaliers sztárja, akinek ha nem ment a pontszerzés, akkor a társak kiszolgálásában jeleskedett. A San Antonio elleni döntőben is lehetett arra számítani, hogy keményen fognak védekezni Bruce Bowenék Jamesen, de az mindenkit meglepett, hogy milyen gyengén kezdte élete első nagydöntőjét a 22 éves klasszis. James péntekre virradóra a harmadik negyedben szerezte az első mezőnypontjait, és addigra az ellenfél már jókora előnyt szedett össze.

A Tony Parker, Tim Duncan és Manu Ginobili trió ontotta a kezdő dudaszótól a gólokat, míg a másik oldalon „James király” helyett Daniel Gibson és Drew Gooden hordozta a hátán a csapatot. A nagyszünetig ötpontos előnyt szedett össze a hazai csapat, de ezt követően igazán felpörögtek a sztárok – miután “King” James belőtte az első mezőnypontját, a Spurs egy fergeteges rohammal kilenc pontra ellépett.


NBA: Duncanék megállították James királyt (videó) 1

A két kulcsember: Bowen (b) és Duncan (Getty)


Az utolsó negyedet 62-49-es állásnál kezdték a csapatok, ami előrevetítette a végkifejletet: a meglepően alárendelt szerepet játszó Clevelandnek esélye sem nyílt a felzárkózásra. Ginobili és Horry tripláival még nagyobbra nőtt az előny, és a végére azt is megengedhette magának a hazai alakulat, hogy kiengedjen. A Cavaliers ekkor néhány könnyű kosarat szerzett, de ez már semmi sem volt jó. A Spurs rendkívülien magabiztos játékkal győzött: Duncan nem játszott látványosan, de rendkívülien hasznosan, Parker pedig feltartózhatatlan volt. Az előbbi a palánk alatt tartott rendet, és a beszórta közelről a pontjait. A francia irányító betöréseivel szétzilálta a Cavs védelmét, és pontjai mellett hét gólpasszt kiosztott.

A hazaiaknál a 27 pontos irányító volt a legjobb, de nem sokkal maradt el mögötte Duncan (24 pont, 13 lepattanó, 5 blokk) és a kispadról érkező Manu Ginobili (16 pont, 9 lepattanó). Ki kell még emelni a liga talán legjobb védőjátékosát, Bruce Bowent, aki az egészen meccsen ott lihegett James nyakában. A másik oldalon az idei rájátszás felfedezettje, az újonc Daniel Gibson volt a legeredményesebb (16 pont), James a pocsék a dobószázaléka ellenére végül 14 egységig jutott.

“Nem tudom a pontos okát a mai teljesítményemnek” – kezdte az értékelést James. “Azt hiszem, a jó védekezésük és az én rossz dobóformám fele-fele arányban okolható a gyenge szereplésért.” James ugyanakkor nem zuhant össze, és a meccs utáni nyilatkozatában inkább a pozitívumokra koncentrált: “A dobásaim többségével nem volt baj, nem éreztem görcsösnek magam. Egyszerűen csak nem estek be a labdáim, ez néha előfordul. Persze tudom, hogy sokkal jobban kell játszanom a későbbiekben. Én vagyok ennek a csapatnak a vezére és a társaim tudják, hogy a második meccsen sokkal jobb leszek!”

A meglepően könnyed győzelmet arató Spurs játékosai nem bízták el magukat és nyilvánvalóvá tették, hogy a következő találkozókon sem fognak lazábban védekezni a Cavaliers első számú sztárja ellen. “Továbbra is maximálisan kell koncentrálnunk, nem hagyhatjuk, hogy LeBron könnyű szituációkból dobhasson, mert ő minden lehetőséget kihasznál” – adta ki a feladatot a csapat számára Tony Parker.

A második összecsapásra magyar idő szerint hétfőn hajnalban kerül sor, ugyancsak San Antonióban.

NBA, nagydöntő, 1. mérkőzés:
San Antonio Spurs-Cleveland Cavaliers 85-76 (20-15, 20-20, 24-14, 21-27)
Pontszerzők:
Parker 27, Duncan 24, Ginobili 16/9, Bowen 6/6, Elson 5, Horry 3/3, Vaughn 2, Finley 2, illetve Gibson 16, James 14/6, Gooden 14, Pavlovic 13, Varejao 10, Marshall 5/3, Ilgauskas 2, Hughes 2

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik