Élet-Stílus

Az amerikai kormány sci-fi-írókkal dolgoztat

A tudományos-fantasztikus irodalom neves szerzőit kérte fel az Egyesült Államokban a terror elleni küzdelmet irányító belbiztonsági minisztérium, hogy segítsenek megjósolni, miféle támodások érhetik az országot.

A USA Today című lap beszámolója szerint a minisztérium a sci-fi-szerzők fantáziáját hívja segítségül ahhoz, hogy a váratlan merényletekre is fel lehessen készülni. A sci-fi-írók hihetetlenül merész elképzeléseit a tudósok gyakran őrültségnek tartják, de azt elismerik, hogy néha szinte földöntúli képességgel látnak a jövőbe.

Ötven éve például repülő autók és vezeték nélküli „kézi kommunikátorok” eljövetelét jósolták egyes írók; s ha az autók még nem is repülnek, a mobiltelefon mára a mindennapok kellékévé vált – mondta a belbiztonsági tárca tudomány- és technológiaügyi osztályának szóvivője. „Ötletekre van szükségünk, és ezeknek az íróknak vezető szerepük lehet a jövőről való gondolkodásban” – tette hozzá.

A 2001. szeptember 11-i terrormerényleteket kivizsgáló állami bizottság korábban azt állapította meg, hogy a katasztrófa részben a kormány „fantáziátlansága” miatt következett be. Mint a Sigma egy tagja elmondta, számukra nincsen elképzelhetetlen forgatókönyv.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik