Élet-Stílus

Új állatfajra bukkantak a tudósok

Egy indiai zoológus a héten bejelentette, hogy új lábatlagyíkfajra bukkant India keleti részén.

Majdnem úgy néz ki, mint egy kígyó, és úgy is él, ahogy a kígyók. A most megtalált apró hüllő azonban mégis különleges. A 18 centiméter hosszú élőlény ugyanis nem kígyó, hanem egy korábban ismeretlen lábatlangyíkfaj, állítja Sushil Kumar Dutta, az Észak-Orissa-i Egyetem zoológusa.

„A gyík teljesen új a tudomány számára és jelentős fölfedezés. Sehol másutt nem fordul elő a világon” – nyilatkozta Dutta az Associated Press hírügynökségnek. – „Kedveli a hűvös rejtekhelyeket, amilyen a puha talaj és szívesen bújik a kövek alá” – tette még hozzá.

Noha a lábatlangyíkok nem túl gyakoriak, világszerte mégis több hasonló faj él, így például India más vidékein is. A felületesen kígyókra hasonlító, „üvegkígyóként” is ismert élőlények például Ázsia más országaiban, valamint Afrikában és Amerikában is előfordulnak. Magyarországon is él egy képviselőjük, a lábatlan gyík (Anguis fragilis).


Új állatfajra bukkantak a tudósok 1

Nem tartozik a kígyók közé az új hüllõ


Miután a kígyók és a gyíkok evolúciós fejlődése különvált, ezeknek az állatoknak a végtagjai valamikor később elcsökevényesedtek. Ezek a lények azért is különlegesek, mert megőriztek olyan gyíkokra jellemző vonásokat – például a szemhéj és a külső fül –, amelyek teljesen hiányoznak a kígyóknál.

Dutta és a vele tartó kutatócsoport a most fölfedezett lábatlangyíkra India keleti partvidékén, Orissa tartomány Raurkela körzetének közelében akadt rá, Új-Delhitől 1000 kilométerre délkeletre. Az új faj a jelek szerint a Sepsophis nembe tartozik – nyilatkozta a kutatásvezető. Legközelebbi rokona Sri Lankán és Dél-Afrikában él.

Nem mindenki osztozik azonban Dutta lelkesedésében. Akadnak kétkedők is, akik megvárják a teljes tudományos leírást, amely megerősíti, hogy valóban gyíkról van szó, és nem egyszerű, „hagyományos” kígyóról, amit a megjelenés első pillantásra sugall.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik