Élet-Stílus

Rekordot döntött a Múzeumok Éjszakája

A 235 ezres látogatói számmal megdőlt a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat tavalyi 200 ezres látogatói csúcsa. Kedden meghosszabbított nyitva tartással várja a Magyar Nemzeti Múzeum azokat, akik a Múzeumok Éjszakáján nem jutottak be.

Az előzetes adatok szerint idén a Múzeumok Éjszakáján a látogatók száma elérte a 235 ezret. Budapesten 152 ezren, vidéken 83 ezren voltak kíváncsiak a múzeumok által szervezett eseményekre – derült ki az Oktatási és Kulturális Minisztérium közleményéből.

Vidéken is rengetegen múzeumoztak

A fővárosban a Magyar Nemzeti Galériába, a Szépművészeti Múzeumba és a Néprajzi Múzeumba egyenként csaknem 12 ezren látogattak el. A Magyar Nemzeti Múzeumot 8597, az Iparművészeti Múzeumot 7744, a Jövő Házát – a Millenárison, a Mezőgazdasági Múzeumot és a Közlekedési Múzeumot 7000, a Magyar Természettudományi Múzeumot 6800 látogató kereste fel. A nem múzeum jellegű Budavári Labirintusban 6500-an, a Kogart Házban 3215-en jártak a Múzeumok Éjszakáján. Több mint háromezren vettek rész a Magyar Nemzeti Bank látogatóközpontjának programjain.


Rekordot döntött a Múzeumok Éjszakája 1

KÉPGALÉRIA



Miskolcon a Herman Ottó Múzeumba, illetve a Megyei Múzeumi Igazgatósághoz tartozó összes múzeumba húszezren látogattak el. Szegeden a Móra Ferenc Múzeumban, a Fekete Házban és a Dómban 19 ezer látogatót számláltak. A Debreceni Déri Múzeumban 7000-en, az egri Dobó István Vármúzeumban több mint 6 ezren, a Keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban 5500-an, a szekszárdi Wosinsky Mór Múzeumban 5 ezren voltak kíváncsiak a rendezvényekre.

A nemzeti múzeum hosszabbít

Kedden a Magyar Nemzeti Múzeum meghosszabbított nyitva tartással várja azokat, akik a Múzeumok Éjszakáján nem jutottak be érvényes belépőjükkel az intézménybe. A „Dzsingisz kán öröksége” és „A tatárjárás” című kiállításra a Múzeumok Éjszakáján, szombaton olyan sokan voltak kíváncsiak, hogy a várakozási idő gyakran több mint egy óra volt. Mivel sokan nem tudtak bejutni a két tárlatra, a múzeum azzal szeretné kárpótolni látogatóit: azok, akik érvényes, a helyszínen szombaton kiadott belépővel vagy a Múzeumok Éjszakája matricájával keresik fel kedden az intézményt, 10-től 20 óráig ingyenesen tekinthetik meg a két kiállítást.

Az európai nagyvárosok hagyományait követve 2003 óta Magyarországon is az év leghosszabb napjához, Szent Iván napjához legközelebb eső szombat éjszakán rendezték meg a Múzeumok Éjszakáját. Az idén az ország 156 múzeumában mintegy 1300 programra várták az érdeklődőket június 23-án.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik