Élet-Stílus

Bródy-díjas a Naiv növény

Naiv növény című regényéért Harcos Bálintnak ítélték idén a legjobb fiatal első kötetes prózaírókat elismerő Bródy Sándor-díjat – közölte a Bródy Sándor Alapítvány az MTI-vel kedden.

Az 1976-ban született író tavaly megjelent, egy kísérlet jegyzőkönyveként aposztrofált regényét „nyelvileg izgalmasnak, és a legújabb irodalom legprovokatívabb” művének találta a kuratórium, amelynek elnöke Márton László író – olvasható az alapítvány közleményében. A díjat, amelyet tizenharmadik alkalommal ítéltek oda az előző évben kiadott és legjobbnak tartott első kötetes prózaírónak, felolvasóest keretében, ősszel adják át.

Bródy Sándor (1863–1924) az irodalmi naturalizmus irányzatának magyarországi megalapítójaként is számon tartott publicista, regényíró és színpadi szerző volt, Ady Endre, Móricz Zsigmond és Krúdy Gyula is mesterének tekintette. Az Egyesült Államokban élő unokája, Alexander Brody 1994-ben hozta létre az alapítványt, amely pénzjutalommal díjazza a fiatal alkotókat.

A Bródy-díjjal korábban Simon Balázs, Szilasi László, Hamvai Kornél, Farkas Péter, Salamon András, Zoltán Gábor, Ajtony Árpád , Jusztin Harsona, Szálinger Balázs, Grecsó Krisztián, Dragomán György, Murányi Zita, Nagy Gabriella, Gazdag József és Szakács István munkáját ismerték el, valamint különdíjat kapott Varró Dániel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik