Élet-Stílus

Szemadám Györgyöt kiállítással ünneplik

Az idén 60 éves Szemadam György festőt 60 kiválogatott alkotással ünnepli a Volksbank galériája. A képeket öt magángyűjtő közel 20 év alatt gyűjtötte, így a képek ebben a kontextusban még nem szerepeltek közönség előtt.

A 60. születésnapra rendezett kiállításhoz egy album is kapcsolódik, amely a kiadó ígérete szerint október elejére érkezik meg.

Szemadám György pályájának indulását leginkább mestere, Vaszkó Erzsébet következetes, meg nem alkuvó személyisége és festészete alakította. Mellette korai munkáira Bálint Endre, Barcsay Jenő és Korniss Dezső munkássága is hatott. A 60-as évek végén csoporttá szerveződő, magukat önerejükből felküzdő fiatalok egyik vezető egyénisége volt. A 70-es évek első felében több happening és performansz résztvevője, organizátora, melyeket a kor kultúrpolitikája, mint minden avantgárd megmozdulást, a rendszer elleni provokációnak tekintett.


Szemadám Györgyöt kiállítással ünneplik 1


Festményei stilizált, jelszerű állatokat, sokszor madarakat megjelenítő, elvont, formatöredékeket bemutató ábrázolások, melyeknek stiláris jellemzői a redukált formák, a hangsúlyos színmezők és a határozott kontúrok. A 80-as az évek második felétől kifejezésmódja klasszicizálódik, figurálissá válik és festésmódját az aprólékosság, a kidolgozottság, az erős kontúrok jellemzik, miközben megmarad korábbi tematikájánál.

Képein elszigetelt festői jeleknek, azok összefüggésének tárgyi azonosíthatósága helyett egy-egy idea tárgyiasul a festői jelek logikus vagy illogikus kapcsolódásában, s ezek a gondolatok hol technikailag rendkívül kimunkáltan, hol a technika milyenségére kérdeznek rá, vagy emberi problémákat feszegetnek.

Szemadám Györgyöt 2004-től a Magyar Művészeti Akadémia tagjai közé választotta. 2001-ben Munkácsy-díjat, 2003-ban Művészetpedagógiai díjat kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik