Élet-Stílus

Párizs-Tours: Petacchi győzött és Zabelt dicséri

Alessandro Petacchi nyerte a 101. Párizs-Tours országúti kerékpárosversenyt. Az olaszt a háromszoros Párizs-Tours győztes Erik Zabel vezette fel.

Kapcsolódó linkek


bicikli.lap.hu
sport.lap.hu

Petacchi korábban még egyszer sem nyerte meg a tavaly jubiláló klasszikus versenyt – s ezúttal is elrebeghet egy „grazie”-t csapattársának, a Tours-ba háromszor is győztesen érkező Zabelnek.

Az Avenue de Grammont célegyenesében a német ugyanis a jobb oldalon kiugorva előbb lerázta az ausztrál Robbie McEwent (Predictor-Lotto), majd a spanyol Oscar Freirét (Rabobank) is.

Petacchi két fő riválisa szinte összeütközött a meglepetéstől, míg a főhős Zabel manővere nyomán viszonylag könnyedén hajrázta le honfitársát, Francesco Chicchit (Liquigas).

A befutó előtt egy háromszemélyes csoport – Philippe Gilbert (Française Des Jeux), Karsten Kroon (Team CSC) és Filippo Pozzato (Liquigas) – próbált borsot törni a sprinterek orra alá, ám a boly végül beérte őket.

Petacchi vasárnapi diadalával immár második klasszikus sprintgyőzelmét érte el (2005-ben a Milano-Sanremón győzött), s nem fukarkodott az őt 2003-ban Tours-ban még legyőző Zabel dicséretével.
„Egész karrierem alatt ő volt a fő riválisom, így most könnyebb a dolgom, hogy velem együtt teker. Mindketten sokat értünk el, egy-egy szemvillanásból is megértjük egymást. Erik igazi profi. Képes feláldozni magát a csapatérdekért. Külön kitüntetés, hogy ő vezet fel engem, s talán sajnálom is ezért, hisz kiváló sprinter, s még mindig benne van a győzelem. 37 évesen ez kimagasló. Az, hogy vele együtt értem el a sikert olyan, mintha ma kétszer győztem volna a Párizs-Tours-on.”

Az egyéni időfutamban világbajnoki ezüstérmes Bodrogi László 1:40 perc hátránnyal a 102. helyen ért célba.

101. Párizs-Tours, 256 km:
1. Alessandro Petacchi (olasz, Team Milram) 5:32:37
2. Francesco Chicchi (olasz, Liquigas) – azonos idő
3. Oscar Freire Gomez (spanyol, Rabobank) – a.i.
4. Steven De Jongh (holland, Quick.Step-Innergetic) – a.i.
5. Allan Davis (ausztrál, Discovery Channel) – a.i.
6. Robbie McEwen (ausztrál, Predictor-Lotto) – a.i.
…102. Bodrogi László (Credit Agricole) +1:40

A Pro Tour sorozat állása:
1. Danilo Di Luca (olasz, Liquigas) 242 pont, 2. Cadel Evans (ausztrál, Predictor-Lotto) 227, 3. Alberto Contador Velasco (spanyol, Discovery Channel) 191, 4. Alejandro Valverde Belmonte (spanyol, Caisse d’Epargne) 190, 5. Freire Gomez 182, 6. Davide Rebellin (olasz, Gerolsteiner) 172, …119. Bodrogi László 9.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik