Élet-Stílus

Bëlga: szétszednek a nők, telek a Holdon

Október 15. minden bizonnyal megrengeti a magyar zenei világot: megjelent ugyanis a Bëlga ötödik nagylemeze. Na jó, csak a negyedik, de az előző dupla volt. A talányos című Zigilemez a fiúk szerint „nagydurranás” lesz, plusz mindenkit elsöpörnek majd.

A Bëlga is meglepődött azon, hogy mekkora médiafigyelem középpontjába kerültek az új lemez kapcsán. És bármit is mondanak az újságírókról, azért nagyon szépen köszönik a figyelmet, és örülnek az érdeklődésnek. Vágyakról, sikerről, a korról és csalódásokról faggattam a zenekar “énekbeszédes” tagjait, konkrétan Bauxitot, Mégötlövést és Tokyót. Beszéltek a nádasról, és azt is elmondták, mennyire jó az új albumuk.

Egyszer azt mondtátok, hogy szokni kell a zenéteket. Még mindig így gondoljátok?

Mégötlövés: Szerintem igen.

Tokyo: Nem tudom. Szerintem most már inkább unni lehet, mert alapvetően, aki akarta, az már megszokta. És ők előbb-utóbb úgyis megunják. Persze ez így hülyeség, csak nem vicces. Inkább visszaszívom. Szóval, aki először hallja, annak még most is.

Bauxit:
Már nem. Azt hiszem, megszokták.

Hogy álltok a sikerrel mostanában?

Bauxit: Felvet a pénz, szétszednek a nők, magánrepülő, telek a Holdon.

Mégötlövés: Most éppen várom az új lemez fogadtatását, kíváncsi vagyok, hogy ami nekünk tetszik, az még mindig tetszik-e másoknak.

Tokyo:
A sok kérdés, az egyéni igények, az autogramozás zavarni szokott. Tehát mégsem sz*rom le teljesen. De ha ezzel jár az, ha az ember a legjobb, akkor oké, ennyi zavaró körülmény belefér, csak fárasztó folyamatosan hárítani.


Bëlga: szétszednek a nők, telek a Holdon 1

Bëlga: itt az ötödik lemez. (forrás: belga.hu)



Meséljetek az új albumról, a Zigilemezről!

Bauxit: Igazán egységes lett szerintem. Ebben is különbözik az eddigiektől. Kerek lett és derűs. Titusz most csinálta a legkirályabb zenét.

Tokyo: Én a borítót szeretem benne a legjobban. A lemeznek nagyon hosszú sztorija van. A szálak a Nádasba vezetnek… a kulisszák mögé.

A zenélésben nektek még mindig az első a szórakozás?

Mégötlövés: Nekem igen és a többieknek is.

Tokyo:
Így van. A második pedig egy nagyszínpad, főműsoridőben, utolsó nap.

Bauxit:
Nekem is, abszolúte.

Jövőre tíz évesek lesztek. Ez már komoly kor egy zenekar életében. Hogy élitek meg?

Tokyo: Olyan tankcsapdás. De mostanában kezdtük el kutatni az eredetünket, merthogy 10 évesek valójában már elmúltunk. Most vagyunk épp tizenkettő.

Mégötlövés: Csak mindenki azt hiszi, hogy tíz. De egyébként nincs semmi rossz benne, élvezzük.

Bauxit: Ez tényleg király.

A rajongók maradtak, vagy változnak, és ti maradtok?

Bauxit: Mindig mennek a régiek, de szerencsére jönnek az újak. Mindig változnak, mi is változunk. De szerencsére eddig kibírtuk a „generációváltásokat”.

Mégötlövés: Mindenki változik…

Tokyo: Elmennek százak és jönnek ezrek. Persze ha ebből indulok ki… Paksi Endre azért egészen mást jelent a színpadon, mint anno. Nekem legalábbis biztosan. Vagyis a százba tartozom, de voltam már ezrek is. Ettől függetlenül nem írom alá, hogy Endre „maradt”.

—-Kis ország, kis pénz, nincs olaj—-

Meg tudtok élni a zenélésből?A Bëlga eleget hoz a konyhára?


Tokyo: Ez egy * kérdés. De legalábbis semmi köze a Bëlgához. Nem is cél, ha erre gondolsz. Inkább tisztességes munkával próbáljuk megkeresni azt, amire szükségünk van.
Mégötlövés: Dolgozunk és mellette a Belga a hobbink. És meg tudunk élni.

Bauxit:
Mindenkinek van rendes polgári állása.

Hogy látjátok a magyar popzenei szakmát?

Bauxit: Erről inkább nem nyilatkozok. De röviden: belterjes. Kis ország, kis pénz, mert nincs olaj.

Tokyo:
Kiváló! Remek! Soha ilyen jó nem volt a zenei piac, és nem csak Magyarországon, hanem az egész világon. A nagy öregek épp most felejtődnek el…

Mégötlövés: A popszakmát? Amennyire belelátok, vicces.

Úgy hírlik, csalódtatok az újságírókban, igaz ez?

Bauxit: Mélységesen.

Tokyo: Nem csalódtam bennük. Kérdés, van-e értelme még? Ahogy ma kérdeznek és írnak… Ha meg még rutint is szerez hozzá, tehát nem remeg a hangja és a keze amikor kérdeznie kell valamit, akkor még sikeres is lehet. Klasszikus mai látszattevékenység. Idejétmúlt forma. Értelmetlen, felesleges. A médiumoknak már rég nem kéne létezniük. A sok lusta tohonya embert szolgálja. Szerintem, ha nem lenne rádió, újság, se tévé, csak internet (vagy bármilyen hálózat), akkor egy sokkal pozitívabb, vidámabb társadalomban élhetnénk. De, optimista vagyok ez ügyben. A tévétől feszült lesz az ember, mert nem tud nekimenni, nem tudja a műsorvezetőnek mondani, hogy például azonnal húzzon el a képernyőről, vagy hagyja abba. Hanem elkapcsol, ahol ugyanezt látja. Így hergelik a népet. Az már más kérdés, hogy ha bekerülsz valahova, akkor meg visítozol az örömtől. Ez nyilván ellentmond mindannak, amit gondolok. Tehát, nincs igazam. Mégse. Vagyis nem is kell rám haragudni.


Mégötlövés: Egyszer, még régen. Azóta csak nagyritkán csalódunk kellemesen.


Megtanultatok énekelni a tíz év alatt?






Bauxit: Nem, de jól leplezzük.

Tokyo:
Bárhogy is tiltakozunk ellene, a sok gyakorlat meghozza az eredményt. És ugyanakkor büszkék vagyunk egymásra, hogy ilyen ügyesen megtanultunk énekelni, Tituszról nem is beszélve. Itt kell elmondanom, hogy a kavboj első felét Titusz énekelte fel, még demónak. Ő találta ki, na. És nekem az nagyon tetszett. Úgy (is). Szóval még ő is egy nagy énekessé fejlődött időközben, azon túl, hogy fantasztikus zenéket csinált, ismét felülmúlta önmagát. Mindenben.

Mégötlövés:
Szerintem én fejlődtem az utóbbi 11 év alatt.

Szeretném, ha nem hagynánk kétségek között a rajongókat. Mit jelent az, hogy Zigi?

Tokyo: Az egyik számban van némi ráutalás. A „zigi” valaminek a rövidítése, és ez a valami fémjelzi a lemezt, ezért lett Zigilemez. Hogy mi ez a valami, azt a bookletből lehet kideríteni. Az elszántabb rajongók szerintem rájönnek majd.

Bauxit:
A zigi egy ál minőségjelző, ami majd a lemez hallgatása során töltődik fel jelentéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik