Élet-Stílus

BL: két csoportban még minden lehet

A Liverpool és a Besiktas győzelmével teljesen nyitott a továbbjutás kérdése az A csoportban, ugyanakkor a C jelű négyesből is még mindegyik csapat bejuthat a legjobb tizenhat közé. A Chelsea, valamint a tavalyi győztes AC Milan viszont már biztosan tagja lesz a nyolcaddöntő mezőnyének.

Kapcsolódó linkek

foci.lap.hu
sport.lap.hu

Kapaszkodik a Liverpool

Az A jelű négyesből még bármelyik együttes továbbjuthat, köszönhetően annak, hogy a Liverpool maga alá gyűrte az FC Portót és két hete az Anfield Roadon egy nyolcassal kitömött Besiktas is legyőzte a Marseille-t.

Néhány „helyzetecske” után a Liverpool Fernando Torres fejesgóljával szerzett vezetést a Porto ellen, majd a portugál együttes váratlanul, egy védelmi hiba nyomán a 33. percben 1-1-re módosított.

Álvaro Arbeloa elszámolta magát, a védő aláfutott a labdának, s mögötte helyezkedő Lisandro López a léc alá fejelt. Ezt követően az argentin játékos nem sokkal gurított kapu mellé, s Marek Cech megpattanó lövése is kis híján gondot okozott hazai oldalon.

A szünet után sokáig a semleges szemlélő számára nem túl érdekes „küzdelmes mezőnyjáték” folyt, majd a Liverpool magasabb sebességi fokozatra kapcsolt. Az FC Porto nem is bírta ki a nyomást, és a 78. percben újra hátrányba került, midőn Fernando Torres Harry Kewell átadása után a kapu bal oldalába lőtt. Kisvártatva a csapatkapitány Steven Gerrard váltotta gólra a Milan Stepanov kezezése miatt befújt büntetőt, az i-re a pontot pedig Peter Crouch tette fel.


BL: két csoportban még minden lehet 1

Négyszer kapitulált a Porto az Anfield Roadon (MTI/EPA)


A csoport másik mérkőzésén a Besiktas 2-1-re verte az Isztambulban fellépő Marseille-t. A hazaiak a 27. percben Rodrigo Tello szabadrúgásgóljával jutottak előnyhöz (a chilei játékos 20 méterről védhetetlenül lőtt a kapu bal oldalába), de erre még volt válasza az amúgy fölényben és jobban játszó franciáknak. A 65. percben Taye Taiwo ballábas távoli lökete után kötött ki a labda a bal alsó sarokban. A nigériainak ez volt ez első gólja a BL-ben, ám később kiderült, nem sokat ér… Alig valamivel a lefújás előtt ugyanis Bobo is betalált hazai részről, 11 méterről lőtt a kapu közepébe, s ezzel életben tartotta a Besiktas reményeit. Az utolsó körben a Marseille a Liverpoolt fogadja, a Besiktas pedig az FC Porto vendége lesz.

Északi portyán a Chelsea

A Chelsea csatlakozott a már továbbjutó csapatokhoz, miután magabiztos, 4-0-s győzelemmel állt bosszút a Rosenborgon a londoni 1-1-ért, amely Jose Mourinho állásába került. Vidar Riseth, a Rosenborg védője a mérkőzés előtt Didier Drogba kapcsán amondó volt: „Tökéletesen tudjuk, hogyan kell ‘levenni’ őt a pályáról, de nem árulom el”. Úgy fest, nem csak a sajtó, hanem csapattársai előtt is titkolta a csatár semlegesítésének receptjét: az elefántcsontparti gólfelelős ugyanis húsz perc alatt kétszer is beköszönt.


BL: két csoportban még minden lehet 2

Didier Drogbát nem tudták tartani a norvég védõk (AFP)


Előbb a Joe Cole lövése után kipattanó labdát lőtte éles szögből a bal felső sarokba, majd nem sokkal később közreműködése nyomán a jobb felsőben kötött ki a labda. Még a szünet előtt 3-0-ra nőtt az angolok előnye. A brazil Alex távoli szabadrúgásgóljával került padlóra a hazai együttes, amely a második félidőt sem úszta meg újabb Chelsea-találat nélkül. Essien lövése után ugyan még védett a kapus, ám Joe Cole közeli ismétlésével szemben már ő is tehetetlen volt.

A csoport másik összecsapásán egyetlen gól sem született a Valencia és a Schalke élet-halál harcnak beállított találkozóján, s ez azt jelenti, hogy a spanyol csapat kiszállt a versenyből. Nem mellékesen: a Valencia közel egy órán tíz emberrel futballozott, miután David Albeldát kiállította a játékvezető. A spanyol becsúszva igyekezte megállítani a meglóduló Rafinhát, aki hatalmasat repült.

A visszajátszásból aztán kiderült, Albelda lábbal nem ért hozzá a Schalke-játékoshoz, kézzel is csak épphogy. A nehéz helyzete ellenére a Valencia nem adta fel, voltak is helyzetei, de nem tudott a kapuba találni. A Schalke sem, pedig Halil Altintop ziccerét nehezebb volt kihagyni. A német ezüstérmes és a Rosenborg egymás ellen harcolhat majd az utolsó körben a másik továbbjutást érő helyért.

Real-vereség Brémában

A C csoportban még semmi nem dőlt el. A továbbra is az első helyen álló, ugyanakkor a Werder Brementől ezúttal idegenben vereséget szenvedő Real Madridnak nyolc pontja van, akárcsak a Lazio vendégeként győztes Olimpiakosznak, míg az utolsó helyezett olaszoknak is van öt pontjuk, azaz még ők is bizakodhatnak.

Brémában gyorsan, már a negyedik percben megszerezte a vezetést a több kulcsemberét – Tim Wiesét, Tim Borowskit, Torsten Fringst és a játékmester Diegót – nélkülöző Werder Bremen: a Real-védelem megingását kihasználva Markus Rosenberg talált közelről a kapuba. Alig tíz perccel később viszont már 1-1 állt az Weserstadion eredményjelzőjén. Robinho kapott remek labdát Marcelotól a bal oldalon, és igazolva, hogy nagyszerű formában van, a kapu bal oldalába csavart. A bekapott gól nem szegte a németek kedvét, akik Boubacar Sanogo révén még a szünet előtt visszavették a vezetést, majd a második félidő elején újra az elefántcsontparti csatár növelhette volna az előnyt, ám fejese után Iker Casillas hatalmasat védett, utána Sergio Ramos „takarította” el a labdát a kapu elől.

A másik oldalon Robinho átadása után Ruud van Nistelrooy egyenlíthetett volna, sarokkal eltalált labdája azonban mellé gurult. Kihagyott ziccerre góllal válaszolt a Werder, pontosabban Aaron Hunt, aki a kifutó Casillas mellett ügyesen pöckölte a hálóba a labdát. A Real Van Nistelrooy emelésével egyre csökkentette a hátrányát a 71. percben, de az egyenlítés már nem jött össze. „Igazán büszkék vagyunk erre a győzelemre, hiszen ezer sebből vérzünk, sok alapemberünk hiányzott” – így Thomas Schaaf, a Werder trénere.


BL: két csoportban még minden lehet 3

Aaron Hunt szerezte a harmadik brémai gólt (MTI/EPA)


A csoport másik mérkőzésén az Olimpiakosz 2-1-re nyert Rómában. A 30. percben egy szabálytalan góllal a hazaiak szerezték meg a vezetést: Tommaso Rocchi az alapvonalon túlról „húzta vissza” a labdát, majd adott Goran Pandev elé, aki közelről nem hibázott, a bal alsó sarokba helyezett. Ám nem sokáig, alig öt percig ünnepelhetett az Olimpico közönsége, a két csapat első meccsén is eredményes Luciano Galletti ugyanis 20 méterről a kapu bal oldalába bombázott. A három pont sorsa a 64. percben dőlt el, a Laziót korábbi játékosa, Darko Kovacsevics intézte el. A szerb csatár pazar labdát kapott honfitársától, Predrag Djordjevicstől, s két lépésről a hálóba passzolt.

Páholyban az AC Milan

A tavalyi győztes AC Milan már hátradőlhet, ugyanis Lisszabonban, a csoport utolsó helyén tanyázó Benfica otthonában megszerezte a továbbjutásához szükséges egy pontot. Az olasz csapat kezdett jobban, s Adrea Pirlo mesteri lövésével meg is szerezte a vezetést. A világbajnok középpályás a San Siróban egy pazar szabadrúgásgóllal keserítette meg a portugálok életét, míg ezúttal „akcióból” talált be, 20 méterről lőtte ki a bal alsó sarkot. A Benfica öt perc elteltével Maxi Pereira nem kevésbé látványos góljával egyenlített: távolról lőtt a jobb felső sarokba úgy, hogy a labda a kapufáról vágódott a hálóba. Didának esélye sem volt a hárításra. A találkozóból hátralévő mintegy nyolcvan percben már nem változott az eredmény, s a játék sem volt valami látványos. Igaz, a milánóiak aligha bánják.


BL: két csoportban még minden lehet 4

A kép csalóka, hiszen az AC Milan elérte a célját (MTI/EPA)


Glasgowban Celtic a hozzá hasonlóan hatpontos Sahtart fogadta. A skótok korán hátrányba kerültek, köszönhetően az ügyetlenkedő védelemnek, melynek hibáját Brandao váltotta gólra, 11 méterről a jobb alsó sarokba lőtt. A bekapott gól után inkább a Celtic dominált, s a szünet előtt ki is egyenlített. Két ukrán hátvád összeszaladt a tizenhatoson belül, Jiri Jarosik pedig köszönte szépen, s nagyerővel a bal felsőbe bombázott – a kapus már csak beleérni tudott a labdába. Már-már úgy tűnt, a felek megosztoznak a pontokon, a 92. percben azonban Massimo Donati megpattanó lövése utat talált a jobb alsó sarokba, így a Celtic visszavágott a donecki vereségéért, és Milánóban már a döntetlen is elég a továbbjutásához. A Sahtarnak viszont meg kell vernie a Benficát, és szurkolhat az AC Milannak.

—-
Eredmények—-

BL-csoportkör
5. forduló

A csoport:
Besiktas-Marseille 2-1 (1-0)
Gól:
Tello (26.), Bobo (88.), ill. Taiwo (65.)

Liverpool-FC Porto 4-1 (1-1)
Gól: Fernando Torres (19., 78.), Gerrard (84., 11-esből.), Crouch (87.), ill. Lisandro (33.)

A csoport állása:
1. FC Porto 8 pont
2. Liverpool 7 (14-5)
3. Marseille 7 (6-5)
4. Besiktas 6

B csoport:
Rosenborg-Chelsea 0-4 (0-3)
Gól:
Drogba (8., 20.), Alex (40.), J. Cole (73.)

Valencia-Schalke 0-0
Kiállítva:
Albelda (32., Valencia)

A csoport állása:
1. Chelsea* 11 pont
2. Rosenborg 7
3. Schalke 5
4. Valencia 4

C csoport:
Werder Bremen-Real Madrid 3-2 (2-1)
Gól:
Rosenberg (5.), Sanogo (40.), Hunt (58.), ill. Robinho (14.), Van Nistelrooy (71.)

Lazio-Olimpiakosz 1-2 (1-1)
Gól:
Pandev (30.), Kovacsevics (64.), ill. Galletti (35.)

A csoport állása:
1. Real Madrid 8 pont (10-8)
2. Olimpiakosz 8 (8-7)
3. Werder Bremen 6
4. Lazio 5

D csoport:
Benfica-AC Milan 1-1 (1-1)
Gól:
Maxi Pereira (20.), ill. Pirlo (15.)

Celtic-Sahtar Doneck 2-1 (1-1)
Gól:
Jarosik (45.), Donati (92.), ill. Brandao (4.)

A csoport állása:
1. AC Milan* 10 pont
2. Celtic 9
3. Sahtar 6
4. Benfica 4

*Már továbbjutottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik