Élet-Stílus

Bécsi advent: találkozhatunk Jézuskával is

Évről évre mintegy hárommillióan zarándokolnak el Bécsbe, hogy a Christkindlmarkt Grimm-mesékre hasonlító kulisszái között egy kis karácsonyi hangulattal töltődjenek fel, vagy a fénypompába öltözött elegáns bevásárlóutcákon andalogva beszerezzék a karácsonyi ajándékokat. Összeszedtük, mire számíthat, aki mostanában az osztrák fővárosba utazik.

A Christkindlmarkt

A hagyományokhoz híven a Christkindlmarkton idén is igényes portékák, kézműves termékek, illatos gyertyák, karácsonyfadíszek, mézes kreációk, fajátékok között válogathatunk. Mivel a szervezők célja az volt, hogy valamelyest csökkentsék a giccs-együtthatót, idén több mariazelli mézeskalácsot és fajátékot találhatunk a kínálatban. A másik újítás, hogy nincs „turbó-puncs”, csak alacsonyabb alkoholtartalmú soft-puncs.


Bécsi advent: találkozhatunk Jézuskával is 1

Barokk karácsony



Érdemes elvinni az aprónépet is, akik ajándékokat barkácsolhatnak Jézuska Műhelyében, leveleket küldhetnek a Mennyei Postahivatalból, mesét hallgathatnak a Manóházban, bábjátékot nézhetnek és akár személyesen is találkozhatnak a Jézuskával, akit idén a 18 éves pszichológia- és joghallgató Amanda Reiter személyesít meg. Aki teheti, annak érdemes az adventvasárnapok valamelyikére időzíteni a látogatást. A Christkindlmarkt bejáratát alkotó 12 méter átmérőjű adventi koszorú gyertyáinak meggyújtásakor ugyanis apró meglepetéssel kedveskednek a közönségnek.

Karácsonyi falvak és vásárok

Természetesen a Christkindlmarkton kívül is számos olyan helyet találunk a városban, ahol kellemes karácsonyi hangulat fogad. Családias hangulatáról híres a 9. kerületben, a régi kórház, az Altes AKH udvarán kilencedik alkalommal felállított karácsonyi falu, ahol főként kézműves portékákat, enni-innivalót kínálnak az árusok.

Hatvannégy pavilonnal hívogat a Maria-Theresien-Platz-i karácsonyi vásár, amely szintén tradicionális helyszíne a bécsi karácsonynak. Az „Angyalhang Színpad” a legújabb attrakciója annak a karácsonyi falunak, amelynek a Belvedere ad otthont immár negyedik éve. Itt profi és hobbi kórusok illetve szólisták szolgáltatják a zenei aláfestést a karácsonyi vásárláshoz, nézelődéshez.

Ideális alternatíva a nagyváros zsibongásától menekülőknek a Spittelbergi karácsonyi vásár, ahol „Művészet és szórakozás” mottóval eredeti és igényes ajándékok között válogathatnak az egyedi dolgokat előnyben részesítő látogatók. Különleges hangulatot áraszt a Schönbrunni Kastély barokk kulisszái előtt helyet kapó karácsonyi falu, amely fahéjillattal és osztrák kézművesek gondosan elkészített portékájával tűnik ki a városszerte egyre gyarapodó karácsonyi vásárok közül.

Vásárlás és puncsozás

A város anyagi segítsége nyomán karácsonyi fénypompában díszelegnek a jól bejáratott és még felfedezésre váró bevásárlóutcák is, amelyekből idén már csaknem negyven van. Először csatlakozott a sorhoz a Rotenturmstraße, a Meidlinger Hauptstraße és a Volksoperviertel, amelyeknek bécsi dizájnerek tervezték a karácsonyi díszkivilágítását.


Bécsi advent: találkozhatunk Jézuskával is 2

Csak soft-puncs kapható



Senkit ne zavarjon meg, hogy a Neuer Markton, a Hoher Markton, a Michaelerhof-on és az Am Hof-nál a hagyományos alpesi kunyhók helyett idén Adolf Loos elárusítóbódéját idéző, letisztult formavilágú puncsosstandok sorakoznak – a nedű ugyanolyan jó.

Toronyzene és adventi éneklés

Esténként kellemes toronyzene mellett rehabilitálódhatnak a karácsonyi bevásárlásba belefáradt önjelölt Jézuskák, ha letelepednek a Bécsi Városháza előtti téren felállított óriási karácsonyfa köré. Fellép többek között az innsbrucki, az oberlaa-i és maria-enzersdorfi rezesbanda, a Bécsi Városi Muzsikosok valamint a Bécsi Gárdamuzsikusok fúvósai.

A holland acapella előadástól, a férfikóruson át a mandolinzenekarig terjed a Nemzetközi Adventi Éneklés repertoárja, amely immár szerves részét képezi a bécsi karácsonynak. A rendezvénynek hagyományosan a Bécsi Városháza Díszterme ad otthont.

A toronyzene és az Adventi Éneklés részletes programja itt található.

Karácsonyi koncert

Ma már szinte elképzelhetetlen a bécsi karácsony a világhírű művészek közreműködésével megtartott karácsonyi koncert, a „Christmas in Vienna” nélkül. Az idei sztárvendég José Cura és Elina Garanca, akikhez Eteri Lamoris szoprán és Paul A. Edelmann bariton csatlakoznak a Konzerthaus színpadán. A programban egyaránt szerepelnek klasszikus karácsonyi művek, alpesi karácsonyi dalok és közkedvelt karácsonyi énekek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik