Élet-Stílus

Indul a Kapolcs light

Pénteken alaposan megkurtított programmal indul a Művészetek Völgye fesztivál, melynek látogatói az utolsó napokban további programritkításra számíthatnak.

Jelenleg 20 millió forint hiányzik a fesztivál keretéből, amelynek megérkezésében még mindig reménykedünk – mondta el a FigyelőNetnek Naszály György a Művészetek Völgye fesztivál sajtófőnöke. Csaknem egy héttel a fesztivál indulása előtt még 70 millió forint hiányzott a büdzséből, amíg Hiller István kultuszminiszter kedden be nem jelentette, hogy a saját miniszteri keretéből 15 milliós mentőövet dob a fesztiválnak és továbbí tízmillió forintnyi támogatás érkezett a vállalati szférából.

Márta előadásai is elmaradnak

Miután az eredeti programokból 25 millió forintnyit lehúztak, még 20 millió forintra lenne szükség. Ha ez nem érkezik meg, akkor az utolsó napok programjait meg kell ritkítani. Jelenleg tervek szerint elmarad a Márta István vezette Új Színház valamennyi fellépése, nem megy a völgybe a Merlin Színház, a tatabányai Jászai Mari Színház, a Frenák Pál Társulat, nem érkeznek meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem növendékei sem, elmaradnak továbbá a Trakta író-olvasó találkozó rendezvényei, a Balázs Elemér Group fellépése és még számos más előadás. Az elmaradó fellépések teljes listáját a fesztivál honlapján lehet megtekinteni.

Az eredeti tervek szerint a Művészetek Völgye minden eddiginél több színházi előadást szervezett. A törpe tanyaszínházaktól kezdve a nagy kőszínházakon keresztül a határon túli társulatokig mindenkit meghívtak a fesztiválra.


Indul a Kapolcs light 1



Garancsi Ágnes programszervező korábban a FigyelőNetnek elmondta, hogy azért erősítettek rá a színházra, mert évről évre folyamatosan panaszkodtak a vendégek, keveselve a színpadi programokat.

6+1 falu szervezkedett

A Balaton-felvidék hat kis falujában (Kapolcs, Taliándörögd, Vigántpetend, Monostorapáti, Öcs és Pula) megrendezésre kerülő 10 napos rendezvénysorozat Magyarország legnagyobb nonprofit összművészeti fesztiválja. Idén először jó néhány közös programmal Nagyvázsony, a „Völgytornác” is helyszínként szolgál.

Az ezer program javarésze azért továbbra is hat faluban lesz, a tervek szerint hetven helyszínen. Lesznek klasszikus-, zenés-, tánc- és utcaszínházi előadások; könyvbemutatók és irodalmi estek; egyházi, régi- és népzenei, világzenei és jazz-koncertek, táncházak; játszóházak; filmvetítések az alkotók részvételével, Völgyhíradó minden nap, kolostortúrák gregoriánkoncertekkel és zenés erdei séta. Képző- és iparművészeti kiállítást is rendeznek, szerveznek országos fazekas- és keramikustalálkozót, környezet- és természetvédelmi programokat.

Templomok és egyletek

Ilyenkor a templomok, az erdei tisztások, sőt az utcák, pajták és pincék mind szerepet cserélnek és átlényegülnek színházzá, kiállítási vagy koncertteremmé, mozivá, bábszínházzá vagy akár piactérré. Egyedi helyszíneivel, a legfurcsább zárt és szabad terek kihasználásával a Művészetek Völgye különös, máshol nem reprodukálható atmoszférát teremt.

A fesztivál szervezője a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet, amely a Völgy hagyományos értékeinek is őrzője, megmentője. Az egylet munkáját a 2006 őszén a Kovácsműhelyben kialakított Völgy-Köz-Pont Menedzser Iroda egészíti ki, melynek vezetője Hoffner Tibor, Taliándörögd korábbi polgármestere.

A teljes programot itt találja >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik