Élet-Stílus

2010-re új Windows?

A Microsoft egy Orlandóban zajló zárt konferenciájáról kiszivárgott hírek szerint, 3 év múlva újabb Windows mutatkozhat be. A program fejlesztése alatt a Windows 7, illetve a Vienna néven fut majd. A szakértők aggályaiknak adtak hangot a rövid életciklus és a váltás okozta költségek miatt.

A képlet egyszerű. A Microsoft eddigi gyakorlatából kiindulva 4 évente új operációsrendszerrel tervezhetnek a felhasználók. Ez az ütem azonban csak akkor tartható, hogyha a következő Windows verzió 2010-ben csúszás nélkül a boltokba kerül. A Vista fejlesztési viszontagságaiból kiindulva ez a szakértők szerint gyakorlatilag elképzelhetetlennek látszik.

Az elemzők közül többen aggályosnak tartják a négy éves ciklusban történő operációsrendszer cserét. A szakértők megkérdőjelezik azt, hogy a cégek és magánfelhasználók szükségét éreznék a négyévente lecserélendő rendszernek, illetve kérdéses az is, hogy a nem kis anyagi terhelést jelentő váltás költségeit szívesen vállalnák-e.

A tervezés már folyik

A fejlesztés első lépéseként a Microsoft megkezdte a Windows 7, vagyis a Vienna részleteinek tisztázását. Ezek természetesen még nem ismertek, de ez érthető is, hiszen a cég legfeljebb három éven belül szeretné elkészíteni az operációs rendszert.

A News.com a vállalathoz közel álló forrásokra hivatkozva számolt be arról, hogy Redmondban megkezdődtek a konkrét megbeszélések a Vienna fontosabb részleteiről és funkcióiról. Egyelőre nem sok minden szivárgott ki, ám azt már tudni lehet, hogy a Microsoft Windows 7 névre keresztelte a Vista utódját és hogy ezzel egy szigorúbb menetrendhez szeretnék tartani magukat.

Az szintén biztos, hogy az operációs rendszer 32 és 64 bites változatokban egyaránt megjelenik és a Vistához hasonlóan több verziót kapnak az otthoni és vállalati felhasználók. A cég egy előfizetéses alapokon működő rendszeren is gondolkodik, ám ennek részleteiről még semmit nem tudni. “A Microsoft három éves fejlesztési periódust írt elő az operációs rendszeren dolgozó csapatnak, ám a pontos megjelenési időpont a megfelelő minőségi szint eléréséhez köti” – derült ki a cég által elküldött körlevélből. A partnereket már most tájékoztatják a fontosabb újításokról, igyekezvén megfelelni igényeiknek.

Felhasználói aggályok


Egy új operációsrendszerek bevezetése gyakorlatilag minden más, a felhasználók által használt szoftver kompatibilitását is megkérdőjelezi. Bizonyos esetekben azt is jelentheti, hogy a vállalatok teljes gépparkját és szoftverállományát négyévente teljesen le kell cserélni. Ezen felül egy „rendszerváltás” valóban komoly kihívást jelent minden gazdasági szervezet számára a felhasználók betanítása és az adatbázisok átállítása területén is.

Ahhoz azonban, hogy mindez megvalósuljon nem ismétlődhet meg az ami a Vista fejlesztése folyamán már egyszer megtörtént. A Vista esetében – az újságírók és elemzők által sokszor kifogásolt – folyamatosan csúsztatott határidők nem csináltak jó reklámot a cégnek. Redmond tervei szerint azonban most minden sokkal szorosabb rendben zajlik majd.



2010-re új Windows? 1

Ben Fathi, a Windows Core Operating System Division első embere egy februári Konferencia alatt adott interjújában beszélt már a várható megjelenésről, igaz akkor még ez az időpont 2009 végének látszott. A most kiszivárgott 2010-es megjelenés is gyakorlatilag előzetes becslésnek tekinthető.

A következő állomás azonban a Vista első javítócsomagja lesz, amely körül némi félreértést kellett tisztáznia Redmondnak. Ugyanis egy félreérthető hír szerint a megjelenésre már csak napokat kell várni. A cég mostani hivatalos álláspontja szerint azonban – “a Vista javítócsomagja mindenképpen megjelenik, ám a konkrét időpontról még korai lenne beszélni. Terveink szerint az SP1 még az év vége előtt elérhető lesz.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik