Élet-Stílus

Copa América: esélyesek napja

A papírforma uralja a Copa Américát. Uruguay és a címvédő Brazília után a Perut lelépő favorit Argentína és a tíz emberrel játszó Paraguayt megalázó Mexikó is magabiztosan jutott az elődöntőbe.

Azok után, hogy Brazília és Uruguay együtt tíz gólt szerezve (és kettőt kapva) tudta le a negyeddöntőt, a legerősebb keretével érkező Argentína és a brazilokat is legyőző Mexikó sem adta alább.

A Riquelme vezette Basile-legénység ellen Peru ugyan sokáig állta a rohamokat. Diego Milito nem bírt a jól tömörülő védőkkel, így az első 45 perc gyakorlatilag értékelhető helyzet nélkül zárult. Basile a szünetben cserélt, érkezett a nagy valószínűséggel ősztől Manchesterben futballozó Tévez, s a technikás támadó becserélése nyomán az addig is jó Riquelme, s pláne Messi játéka is jelentősen feljavult.

Egy tetszetős Riquelme-Tévez kényszerítő után a Libertadores-kupa idei hőse volt eredményes. A langalétának csak jóindulattal nevezhető Tévez agilis hozzáállását bizonyítandó később felső lécre fejelt, majd ismét Riquelme következett, aki ezúttal Messit hozta kihagyhatatlan helyzetbe, s a Camp Nou hőse nem hibázott.

A 75. percben eldőlt az addig is meglehetősen egyoldalú találkozó. Tévez Messit ugratta ki, a fiatalabbik „Maradona-utód” lövését Butron ugyan védte, ám Mascherano ismétlését már nem. A védekező középpályás második találatát szerezte a Copán.

Ám a hajrára is maradt a Tévez-Riquelme előadásból: előbbi remek csellel becsapta védőjét, önzetlenül a karmester elé tálalt, aki hidegvérrel becsapta a jobb sorsra érdemes Butront.

Bár az argentinok is kitettek magukért, az egyre acélosabb Mexikó a torna legnagyobb gólkülönbségű győzelmét aratva tessékelte ki a korábbi teljesítmények – így Kolumbia 5-0-s legyőzése – nyomán a torna egyik titkos esélyesének kikiáltott Paraguayt. A meccs már a 2. percben eldőlt, hisz a kiugró Nery Castillót a tizenhatoson belül elgázoló Aldo Bobadillát kiállították, ráadásul a cserekapus Joel Zayas nem tudta hárítani Castillo büntetőjét.

A gól- és emberhátrányba kerülő Paraguay már az első félidőben megkapta a kegyelemdöfést. Előbb Cacho helyzetfelismerése után Torrado kettőre, majd a torna egyik legjobbja, Nery Castillo egy remek távoli kapáslövéssel háromra növelte a különbséget. A csatár a második félidőben egy könnyebb sérülése miatt cserét kért – az orvosi vizsgálat nyomán kiderült, hogy pályára léphet az elődöntőben – ám társai folytatták a gólgyártást.

Fernando Arce távolról győzte le Zayast, majd a hajrában a csereként beálló veterán – az 1994-es világbajnokságon is pályára lépő – Cuauhtemoc Blanco tizenegyesből, illetve Omar Bravo is betalált.

A két győztes egymással játszik majd a fináléba kerülésért.

Copa América, negyeddöntők

Mexikó-Paraguay 6-0 (3-0)
Maturin, Monumental stadion. Vezette: Pezzotta (argentin)
Gól: Nery Castillo (5. – 11-esből, 38.), Torrado (26.), Arce (78.), Blanco (85.), Bravo (90.)
Kiállítva: Bobadilla (2.)
Mexikó: O. Sánchez – Castro, Márquez, Magallón, Pinto – Fernando Arce (Blanco, 80.), Correa, Torrado, Guardado – Nery Castillo (Bautista, 55.), Cacho (Bravo, 20.). Szövetségi kapitány: Hugo Sánchez.
Paraguay: Bobadilla – D. Verón (Vera, 46), Cáceres, Paulo da Silva – Bonet, Riveros, Barreto, Morel – J. Santana (Zayas, 2.) – Santa Cruz, O. Cardozo (Cabañas, 22.). Szövetségi kapitány: Gerardo Martino

Argentína-Peru 4-0 (0-0)
Barquisimeto, Metropolitano stadion. Vezette: Simón (brazil)
Gól: Riquelme (47., 85.), Messi (61.) Mascherano (75.)
Argentína: Abbondanzieri – J. Zanetti, Ayala, G. Milito, Heinze – Verón (Gago, 71.), Mascherano, Cambiasso (Aimar, 83.) – Riquelme – Messi, D. Milito (Tévez, 46.). Szövetségi kapitány: Alfio Basile
Perú: Butrón – Villalta, Acasiete, Villamarín (Zúñiga, 64.) – Vílchez, Galliquio – De la Haza, Balazar, Mariño (Mendoza, 74.) – Pizarro, Guerrero (Pedro García, 54.). Szövetségi kapitány: Júlio César Uribe

Az elődöntők:
2007. július 10., 20.50 (helyi idő), Maracaibo: Brazília-Uruguay
2007. július 11., 20.50 (helyi idő), Puerto Ordaz: Argentína-Mexikó

Góllövőlista:
1. Robinho (brazil) 6 gól
2. Nery Castillo (mexikói) 4
3. Humberto Suazo (chilei) 3
Salvador Cabanas (paraguayi) 3
Roque Santa Cruz (paraguayi) 3
Hernán Jorge Crespo (argentin) 3

Ajánlott videó

Olvasói sztorik