Élet-Stílus

Már a levegőben az első parlagfűpollenek

Várhatóan Magyarország déli részén már a jövő héten légköbméterenként akár tíz fölé emelkedik az allergén virágporszemek száma, ami az igen érzékenyeknél tüneteket válthat ki.

Az utóbbi tíz napban Szeged, Szabadka, Temesvár, Újvidék és még több környező város pollencsapdáiban találtak már parlagfűpollent, de csak napi egy-két szemet mondta Juhász Miklós aerobiológus, a hat éve működő Euroregionális Polleninformációs Szolgálat vezetője.


Ha a korábbi években már június végén, július elején virágzott a parlagfű, akkor azt tapasztalták, hogy kezdetben kevés pollent lehetett regisztrálni, majd július közepétől lassan légköbméterenként napi háromtíz darabra nőtt, majd augusztus elején hirtelen húsz fölöttire emelkedett a levegő szennyezettsége közölte az egyetemi oktató. Augusztus 20-a táján már 150300 darab pollen is előfordult a levegő egy köbméterében tette hozzá.



Már a levegőben az első parlagfűpollenek 1

A bûnös parlagfû. (fotó: MTI)


Az idén viszont előfordulhat, hogy Szegeden és az ország délebbi tájain már a jövő héten tíz fölé emelkedik a virágporszám. Erre a parlagfűre nagyon érzékeny szénanáthások már tüsszögéssel, köhögéssel, orrfolyással reagálnak hangsúlyozta Juhász Miklós.


Az allergiás határérték Ausztriában, Franciaországban már évek óta napi húsz darab légköbméterenként, Magyarországon a harmincdarabos értékkel számolunk. Ez a határérték azt jelenti, hogy e fölötti szám esetén a parlagfű-allergiások 60-70 százaléka már tüneteket mutat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik